Fizijatrija.jpg

Представљена књига "Физијатрија" на ВМА

18. 11. 2014

Промоција књиге "Физијатрија" ауторског дела физијатријског тима Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА, предвођеног начелником Клинике пуковником проф. др Александром Ђуровићем, одржана је на ВМА.
Према речима рецензената проф. др Ивоне Станковић са Медицинског факултета Универзитета у Нишу и проф. др Александре Миков са Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду, књига је свеобухватни и мултидисциплинарни приказ дубине и целог обима поља физикалне и рехабилитационе медицине. Низ корисних савремених података, како у делу основних принципа тако и практичних техника збрињавања пацијената, омогућава да се медицинска рехабилитација шире користи у основној здравственој заштити као једна од мера превентиве.
У три прегледна тематска поглавља уџбеника намењеног првенствено кадетима Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду, али и свим осталим студентима и специјалистима ове гране медицине, сажете су године искуства и сазнања из ове области, од физијатријске дијагностике до елемената војне физијатрије. Уз мноштво илустрованих примера из свакодневне праксе аутора, пружени су смернице и помоћ при решавању клиничких дилема, а питања на крају сваког поглавља предвиђена су за проверу знања и диференцијалну дијагнозу.
Уз историјат развоја физикалне медицине и рехабилитације што је посебно значајно за млађе генерације, дато је виђење места и улоге физијатра у будућности, а књигом су обухваћене и најсавременије методе лечења и рехабилитациони поступци. Поред основних стручних методских јединица приказан је и значај менаџмента у физијатрији, место и улога чланова тима у рехабилитацији, војна физијатрија, повезаност физијатрије и информатике, место комплементарних и алтернативних начина лечења у физијатрији, али и физијатрија као пракса и наука.
Уџбеник је објављен у издању Медија центра "Одбрана" и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас