vma-pompidou.jpg

Представница ВМА на састанку Помпиду групе

05. 12. 2012

Начелник Националног центра за контролу тровања ВМА проф. др Славица Вучинић учествовала је као представник Републике Србије на састанку Помпиду групе (Pompidou group) Савета Европе који је одржан од 28. до 30. новембра 2012. године у Стразбуру, Француска.
Тема састанка, који је окупио је најпознатије европске стручњаке из ове области, била је "Нове опасности и изазови у контроли прекурсора дрога". Опојне дроге, било оне природног или синтетичког порекла, не могу се произвести без одређених хемијских супстанци, познатих по називу прекурсори. Прекурсори су претече или претходне супстанце-основне хемикалије, за које је интересантно да се користе у широком дијапазону у фармацеутској и хемијској индустрији, што повећава могућност њихове производње, али и покушаја злоупотребе. Конвенцијом из 1988. године успостављен је међународни надзор прекурсора. Овом конвенцијом употреба ових супстанци је строго контролисана и њихов промет је такође део Конвенције о илегалном промету дрога и психотропних супстанци.
На састанку у Сразбуру било је речи о најновијим трендовима у вези са прекурсорима, као и новим законодавним предлозима у ЕУ везано за прекурсоре, пре-прекурсоре и неконтролисане супстанце. Учесници састанка Помпиду групе имали су прилику да виде демонстрацију покретне лабораторије за расклапање илегалних лабораторија, која је омогућена захваљујући Холандији као чланици. Закључак састанка је да је потребно прилагодити легислативу у циљу ефикасније реакције на нове тенденције у области прекурсора, укључујући легислативу ЕУ, информисати јавност на свим нивоима о опасностима коришћења прекурсора, укључујући здравство, полицију, судство, хемијску индустрију и друге кључне субјекте.
Помпиду група, као део Савета Европе, основана је 1971. године на иницијативу тадашњег француског председника Жоржа Помпидуа. Данас окупља 36 од 47 држава чланица Савета Европе и организује мултидисциплинарни форум на европском нивоу, у циљу јачања сарадње у борби против дрога, трговине и злоупотребе дрога. Радовни састанци представника Помпиду групе земаља чланица се одржавају сваке године и представљају прилику за сусрет стручњака који се баве проблемом злоупотребе дрога, са циљем размене националних искустава и развојних програма у области политике дрога. Србија је чланица Помпиду групе од новембра 2010. године. Овогодишњем састанку Помпиду групе присуствала су 54 представника држава чланица Савета Европе уз 9 посматрача из различитих организација међу којима EAMCDD, INTERPOL, EUROJUST, OSCE, EC, CEFIC.
 
Београд, 5. децембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас