57.jpg

Представници војномедицинских служби земаља југоисточне Европе у посети ВМА

29. 04. 2011

У оквиру тродневне конференције  војномедицинских служби земаља Југоисточне Европе, која се одржава у Београду у организацији Министарства одбране Републике Србије, Министарства одбране Краљевине Норвешке и Европске команде Оружаних снага САД, организована је и посета Војномедицинској академији.
 
Имајући у виду да је циљ конференције сагледавање капацитета војномедицинских служби земаља учесница  и могућности формирања заједничких медицинских снага и њиховог ангажовања у ванредним околностима,  посета великог броја војних стручњака у домену медицине из десет земаља Југоисточне Европе нашој установи је искоришћена за упознавање са њењим местом и улогом у систему одбране Републике Србије, њеним основним активностима, капацитетима и могућностима. У току посете, учесници конференције су обишли неке од кључних организацијских јединица ВМА
 
Наредног дана,  уследила је  посета четворочлане делегације САД-а предвођена контраадмиралом америчке војске Вилјама Робертса начелнику ВМА, пук. проф. др Маријану Новаковићу.  У току срдачног и крајње отвореног разговора, обе стране су изразиле жељу и спремност, али и потребу, за успостављањем билатералне сарадње између Бетезде – националног морнаричког медицинског центра  у Вашингтону и ВМА,  јер, смо, према речима контраадмирала Робертса, у домену војне медицине у многоме слични, и да смо једне од ретких земања у свету које се могу похвалити војмомедицинским центрима као што су ВМА и Бетезда.
 
Изнети су предлози о могућим облицима сарадње у  сферама од заједничког интереса. На обострано задовољство, обе стране су  се сагласиле да би та срадња могла, за почетак, бити иницирана у домену образовања и усавршавања кадрова  јер пружа велике могућности реализације кроз школовање студената медицине,   усавршавања и обуке  лекара, али и  сестара, посебно сестара у анестезији. Позивајући се на  огромно искуство наших лекара у лечењу ратних повреда и рана  и поступања у масовним катастрофама, начелник ВМА је предложио да ратна    хирургија буде област у којој би та сарадња могла даље да се унапређује. Контраадмирал Робертс се осврнуо и на проблем ратних ветерана у њиховој земљи. Наводећи поред здравствених и породичних, и читав низ веома тешких менталних поремећаја и проблема са којима се ова популација  суочава у процесу њихове  рехабилитације и ресоцијализације,  напоменуо је да и то може бити једно веома важно поље заједничког рада и сарадње, с обзиром да то није проблем само појединаца већ и целе зајднице, одностно друштва у целини.  
 
 Посета је завршена обиласком Клинике за пластичну хирургију и опекотине, уз жељу и очекивања да ће се, након успостављања званичног оквира, кренути са њеном реализацијом. 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас