503.jpg

Припадници ВМА на конгресу кардиоваскуларних хирурга Србије

24. 10. 2017

Лекари Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Војномедицинске академије на челу са начелником Клинике пуковником проф. др Александром Томићем учествовали су на VIII конгресу кардиоваскуларних хирурга Србије. Конгрес са међународним учешћем одржан је од 20. до 22. октобра 2017. године у Београду.
На догађају који је окупио 400 домаћих учесника, учесника из земаља у региону и иностранства, васкуларни хирурзи ВМА наступили су са седам усмених презентација током сесија на различите теме, од свакодневне проблематике из клиничке праксе до искустава у мировним операцијама. Запажена су предавања по позиву која су одржали професор Томић и пуковник доц. др Иван Марјановић о улози васкуларног хирурга у трансплантационом програму и компликацијама након операција абдоминалне аорте.
Део научног програма посвећеног најчешћим и компликованим стањима у кардијалној и васкуларној хирургији, чинила је сесија о анестезиологији, као и сесија за медицинске сестре и техничаре у овој грани медицине. Четири предавања о кардиоваскуларној анестезији одржали су лекари Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, док су предавање на тему пласирања периферне интравенске каниле под контролом и навођењем колор доплера имале и медицинске сестре Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију ВМА.
Овогодишња почасна плакета Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије - организатора догађаја, која се од 2014. године додељује за изузетан допринос у развоју и унапређењу кардиоваскуларне хирургије Србије, додељена је и некадашњим припадницима ВМА генерал-потпуковнику у пензији проф. др Миодрагу Јевтићу и пуковнику у пензији проф. др Сидору Мишовићу.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас