MKVM Brisel.jpg

Припадници ВМА на састанку Међународног комитета војне медицине

28. 02. 2017

Декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране пуковник проф. др Небојша Јовић, уједно потпредседник Паневропске радне групе Међународног комитета војне медицине (МКВМ) и начелница Националног центра за контролу тровања ВМА проф. др Славица Вучинић учествовали су на претконгресном састанку МКВМ одржаном од 22. до 24. фебруара 2017. године у Бриселу, Краљевина Белгија.
Представници регионалних радних група МКВМ дискутовали су о свим текућим питањима рада Комитета и активностима радних група и техничких комисија. Једна од главних тема биле су припреме 42. светског конгреса војне медицине који ће бити одржан у периоду од 19. до 24. новембра 2017. године у Индији. Конгрес, чија је главна тема "Војна медицина у транзицији: поглед у будућност", биће организован у виду 28 симултаних научних сесија, округлих столова, панел дискусија и радионица. Овом приликом истакнут је и значај акредитације свих курсева током Конгреса у складу са европским и америчким принципима.
Основна начела МКВМ, коју чине 112 држава чланица, односе се на професионалну сарадњу у збрињавању рањеника и болесних и активну размену знања у области војне медицине путем различитих облика војномедицинске сарадње. Под покровитељством ове организације одвијају се и бројне друге мисије попут организовања напредних курсева уз стално инсистирање на поштовању и примени међународног хуманитарног права у ратним сукобима и одржавања међусобних контаката војномедицинских служби земаља у свету.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас