3.jpg

Припадници ВМА на светском конгресу војне медицине

30. 05. 2019

Делегација Управе за војно здравство Министарства одбране предвођена начелником ВМА пуковником проф. др Мирославом Вукосављевићем учествовала је у раду 43. светског конгреса војне медицине у организацији Међународног комитета за војну медицину (МКВМ) одржаном од 19. до 24. маја 2019. године у Базелу, Швајцарска.
Делегацију су поред професора Вукосављевића чинили начелница Националног центра за контролу тровања (НЦКТ) ВМА проф. др Славица Вучинић, начелник Клинике за кардиологију и ургентну интерну медицину ВМА пук. проф. др Слободан Обрадовић и ппук. асист. др сц. мед. Петар Ристић из Клинике за ендокринологију ВМА.
Главна тема конгреса била је „Медицина у покрету“ чиме је омогућено свеобухватно сагледавање проблематике војне медицине са бројним искуствима из ратних сукоба, мировних мисија у различитим деловима света, сагледавана су етичка и логистичка питања, кaо и теме из области психологије ратних сукоба. Пред 156 учесника из 67 земаља припадници ВМА одржали су запажена предавања. Професор Обрадовић одржао је предавање о новинама у лечењу плућне емболије, док је професорка Вучинић излагала о искуствима из ВМА о злоупотреби нових психоактивних супстанци. Национални делегати војног здравства наше земље професор Вукосављевић и професорка Вучинић учествовали су и у раду Генералне скупштине Међународног комитета војне медицине (МКВМ) приликом које се разматрају важне одлуке за даљи ток међународне сарадње у овој организацији, као и закључци са Конгреса.
МКВМ је међународна организација у чијем раду ВМА активно учествује. Основни принципи МКВМ односе се на професионалну сарадњу војносанитетских служби са задатком да брину о рањеницима и болеснима, да активно размењују знања у области војне медицине путем различитих облика војномедицинске сарадње, јачају међусобно разумевање, толеранцију и коегзистенцију, одржавају међусобне контакте војномедицинских служби земаља у свету и поштују бројне друге мисије које се одвијају под покровитељством ове организације.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас