Pripreme_za_4.PEKVM.jpg

Припреме за 4. паневропски конгрес војне медицине

09. 10. 2015

Делегација Министарства одбране Републике Србије у саставу председавајућег Паневропске радне групе Међународног комитета војне медицине (International Committee of Military Medicine - ICMM) пуковника проф. др Небојше Јовића и секретара Паневропске радне групе проф. др Славице Вучинић, била је у службеној посети Управи за војно здравство Републике Француске у периоду од 6. до 7. октобра 2015. године. Домаћин српској делегацији био је начелник Управе за војно здравство Републике Француске генерал-мајор Патрик Годар (Patrick Godart).
Циљ састанка био је развој билатералне сарадње у области војног здравства и припрема 4. паневропског конгреса војне медицине (4. ПЕКВМ) који ће бити одржан од 23. до 26. маја 2016. године у Паризу у организацији ICMM и Министарства одбране Републике Француске.
Главне теме конгреса, који ће бити један од најзначајнијих скупова војне медицине на свету у 2016. години, биће етичке дилеме и хуманитарно право у операцијама, ургентно збрињавање повређених у ратним дејствима и реедукација и рехабилитација повређених у ратним дејствима. Поред ових тема на округлим столовима биће речи и о сарадњи са другим међународним организацијама, пре свега за Међународним комитетом црвеног крста, као и невладиним организацијама. Делегација МО Републике Србије предложила је додатне теме за округле столове као и предаваче по позиву. Искуства у организацији 3. паневропског конгреса војне медицине одржаног у Београду 2014. године, показала су се као драгоцена, а практична решења која је српска делегација понудила прихваћена су са одобравањем и захвалношћу. Током посете српска делегација обишла је и Војну школу у Вал де Грасу у којој ће бити одржан 4. паневропски конгрес војне медицине.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас