52.jpg

Признања за изузетне заслуге и резултате у раду

19. 05. 2011

На свечаности одржаној 19.05. 2011.,  у Великој ратној сали  у згради старог Генералштаба Војске Србије, Указом председника Републике Србије Бориса Тадића,    додељене су Златне и Сребрне медаље припадницима Министарства одбране и Војске Србије  за изузетне заслуге и резултате постигнуте у вршењу дужности у области одбране и безбедности. Медаље је награђенима уручио министар одбране Драган Шутановац у присуству чланова Колегијума министра одбране, заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал мајора Милана Бјелице, представника Министарства одбране и Војске Србије као и чланова породица одлкованих лица.
Међу награђенима Златном медаљом за ревносну службу су и пуковник у пензији, проф. др Сидор Мишовић, бивши начелник Клинике за васкуларну хирургију ВМА и војни службеник   проф. др. Бела Балинт, начелник Института за трансфузиологију ВМА.
Само пре два дана, 17.05. 2011.,   делегација МУП-а Републике Србије, на челу са начелником Полицијске управе града Београда, главним полицијским саветником Миладином Деспотовићем свечано је уручила Плакету Полицијске управе града Београда проф.   Балинту,. за постигнуте истакнуте резултате на пољу терапијске примене матичних ћелија и аферезног третмана у нашој земљи.
Повод је био следећи. Под руководством проф. Балинте, болеснику старом 42 године,  хоспитализованом на Клиници за хематологију КЦС у Београду, трансплантиране су матичне ћелије хематопоезе. У непосредном периоду након операције, а због тешке и дуготрајне агранулоцитозе и опште слабости болесника, дошло је до веома тешких компликација, односно инвазивне гљивичне сепсе кандидом,  и угрозило живот  пацијента. Да би се спречио смртни исход,  уз антимикробну и осталу симптоматску терапију, први пут се на нашим просторима приступило новом модалитету лечења – супортивној примени гранулоцита прикупљених у Институту за трансфузиологију ВМА од здравог даваоца применом сепаратора крвних ћелија, а по оригиналном протоколу професора др Бела Балинта. Изведен је тзв. комбиновани метод мобилзације леукоцита/гранулоцита помоћу рекомбинантног хуманог фактора раста гранулоцитопоезе (рХуГ-ЦСФ) и дексаметазона. Постигнут је брзи повољан лабораторијски и клинички ефекат,  уз опште побољшање здравственог стања болесника – које се одржава већ дуже од 8 месеци. Применом такве методе успешно је излечен и један припадник полиције
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас