najbolji-naucni-radovi-mo.jpg

Признања за најбоље научне радове у области одбране

19. 04. 2023

Државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић уручио је признања пуковнику доц. др Ивану Покрајацу за најбољи научноистраживачки пројекат „Истраживање могућности борбе против дронова и беспилотних летелица” и војном службенику др Милици Рајовић из Војномедицинске академије за најбољу докторску дисертацију „Утицај клиничко-патолошких карактеристика примарног меланома коже и имунобиолошких параметара метастатски измењеног лимфног чвора стражара на ток и исход болести”.
Честитајући добитницима награда и поздрављајући госте начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране пуковник Славен Вујић истакао је да су овакви догађаји прилика за подсећање на људе који су својим научно-истраживачким радом дали  изузетан допринос напретку Војске Србије.
- Посебно желим да искористим ову прилику и да напоменем да на овај начин желимо да истекнемо све оне који су дали допринос раду, а и наше данас награђене, који су дали свој несебичан допринос и уложили велики труд за добробит развоја система одбране Републике Србије и наше државе у целини. Уједно то је прилика да се захвалим њиховим породицама на несебичној подршци коју су пружили у њиховом раду - рекао је пуковник Вујић.
Он је том приликом нагласио значај ослањања на сопствено знање у време савремених економских и енергетских изазова, ризика и претњи.
-  Не једном, већ више пута у нашој историји чињенице су потврдиле да је основа за одбрану земље био потенцијал наше државе који је управо био у памети наших људи. Наша земља, Министарство одбране и Војска Србије имају капацитет да самостално развијају врло софистицирана и сложена средства, наоружање и војну опрему. У прилог томе говоре и резултати наших изузетних стручњака који су дали допринос. Ове награде долазе као један вид признања за предан рад који улажете годинама уназад и захвалност за то што сте се определили да останете верни отаџбини и грађанима Србије - рекао је пуковник Вујић и додао да најзначајнији ресурс у свакој организацији и у Војсци Србије представљају људи.
Пуковник доц. др Иван Покрајац инжењер Војнотехничког института, као руководилац тима који је добио награду за истраживање могућности борбе против дронова и беспилотних летелица, истакао је да је за сваког научног радника задовољство када добије признање за свој рад.
- Ова тема је веома значајна. Сведоци смо да у данашњим борбеним дејствима дронови заузимају главну улогу. Самим тим, наша војска треба да се опреми адекватним системима за противдејства, односно за борбу против дронова. Сам пројекат је дисциплинован, јер захтева ангажовање више различитих сензора. Кроз реализацију самог прототипа усавршићемо тренутне истраживачке резултате које имамо и опремити Војску Србије адекватним средствима – рекао је пуковник доц. др Покрајац.
Добитник Годишње награде за најбољу докторску дисертацију је војни службеник др Милица Рајовић која је рад одбранила у Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране. Она је истакла да је диван осећај бити испред тима који је учествовао на научноистраживачком пројекту започетом 2010. године.
- Наша истраживања су допринела томе да можемо да проценимо који су то пацијенти који имају бенефит или од хирургије или од системске терапије. Ја сам практично на челу једног великог тима, патолога, имунолога, дерматолога, хирурга, радиотерапеута, радиолога, значи сви смо ми укључени у велики пројекат. Ми смо једна велика установа која има све под једним кровом и то је наша највећа предност када је наука у питању. Ми у року од пет минута можемо да сакупимо све специјалисте и да одрадимо све што је потребно. Просто, такав је систем организације и у таквом систему је заиста задовољство радити и бавити се науком – истакла је др Рајовић.
Одлуком министра одбране о условима доделе Годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат и докторску дисертацију у Министарству одбране и Војсци Србије, установљено је да се Годишња награда додељује поводом Дана Војске Србије.
Свечаности су присуствовали секретар Министарства одбране Небојша Николић, помоћник министра за буџет и финансије Катарина Павичић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал Бобан Ђоровић, начелник Управе за логистику (Ј-4) генерал-мајор Срђан Петковић и начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас