503.jpg

Професор Балинт изабран за дописног члана САНУ

07. 11. 2015

Начелник Института за трансфузиологију и хемобиологију Војномедицинске академије професор др Бела Балинт изабран је за дописног члана Одељења медицинских наука Српске академије наука и уметности на изборној скупштини одржаној 5. новембра 2015. године. На редовној скупштини САНУ изабрано је 35 нових чланова, од тога 15 редовних, 14 дописних и шест иностраних чланова.
Професор Балинт, специјалиста трансфузиологије и супспецијалиста хематологије, рођен је 1952. године, а дипломирао је на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду 1978. године. Од 2005. носи звање редовног професора и научног саветника, а на месту начелника Института за трансфузиологију и хемобиологију ВМА налази се од 2010. године.
Први је у свету увео иновативне аферезне терапије: селективну измену плазме са вантелесном имуноадсорпцијом за трансплантације бубрега и мулти-модалну аферезу за хемобиолошке поремећаје.
Професор је по позиву на медицинским факултетима у Београду, Нишу, Новом Саду и у Европској школи за трансфузиологију у Милану, Италија. Члан је Академије медицинских наука Српског лекарског друштва (СЛД) од 2002. године.
Објавио је 812 научних радова, научни М коефицијент износи 909, кумулативни импакт фактор 84.19, а аутор, односно коаутор је 19 монографија. Радови професора Балинта цитирани су 164 пута (УБСМ), односно 349 пута (RGC).
Уредник је и рецензент часописа попут „Journal of Hematology, Blood Transfusion and Disorders“, „International Journal of Clinical Transfusion Medicine“, „Blood Banking Transfusion Medicine“, „The Lancet“, „Medical Science Monitor“, „World Journal of Pediatrics“ „Српски архив за целокупно лекарство“, „Војносанитетски преглед“, „Билтен за трансфузиологију“, „Анестезија реанимација трансфузија“ и „Медицински преглед“.
Руководилац је и члан већег броја научноистраживачких пројеката, оснивач Центра за трансплантацију матичних ћелија и Центра за регенеративну медицину ВМА. Оснивач је и председник Националног интердисциплинарног удружења за аферезно лечење код нас.
Одликован је повељом СЛД, Цвијићевом медаљом, Златном медаљом указом председника Србије, добитник је прве награде за најбољи научноистраживачки рад СЛД и најбољи научноистраживачки пројекат Војске Србије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас