Melanom 042019.jpg

Промоција националног водича за меланом одржана у ВМА

17. 04. 2019

Промоција Националног водича добре клиничке праксе за меланом „Меланом, превенција, дијагностика и лечење“ у организацији Интерсекцијског одбора Српског лекарског друштва (СЛД), а уз подршку Клинике за пластичну хирургију и опекотине и Клинике за кожне и полне болести Војномедицинске академије, одржана је на ВМА. Догађају су присуствовали министар здравља Републике Србије асс. др Златибор Лончар, државни секретар Министарства здравља проф. др Ференц Вицко, председник Академије медицинских наука СЛД проф. др Павле Миленковић, начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић са сарадницима, аутори и рецензенти публикације и бројни гости.
У уводном обраћању министар здравља асс. др Златибор Лончар рекао је да је водич резултат изузетног труда стручњака одговарајућих медицинских области као чланова посебне радне групе, а базиран је на најадекватнијим примерима из теорије и праксе са циљем унапређења квалитета здравствене заштите и свих дијагностичких процеса. Нагласио је такође да је у циљу превенције овог малигног обољења и добрих резултата у пракси неопходно континуирано ангажовање свих медицинара, али и даљег информисања целокупне јавности о важности превенције и ране дијагностике.
У име домаћина добродошлицу је пожелео начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић и рекао да му је изузетно задовољство што се овако важан догађај одржава у Војномедицинској академији. Како је нагласио водичи добре клиничке праксе нажалост не постоје за многа важна обољења те да су догађаји попут данашњег путоказ за даље кораке и унапређење здравствене заштите и медицинске праксе у нашој земљи.
Председник Интерсекцијског одбора СЛД и један од аутора проф. др Маријан Новаковић рекао је да је у изради учествовало 46 аутора из бројних здравствених установа које се баве лечењем ове проблематике и подсетио присутне на кораке који су резултовали израдом водича, од оснивања Интерсекцијског одбора СЛД, преко едукације опште популације и медицинског кадра на свим нивоима и формирања Удружења пацијената оболелих од меланома.
У уводном делу говорили су и државни секретар у Министарству здравља проф. др Ференц Вицко и директор Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Радан Џодић. Указано је на досадашње важне кораке у превенцији меланома на републичком нивоу као што су усвајање правилника о употреби соларијума и информисање јавности о штетности УВ зрачења, али и на неопходност савремених дијагностичких метода у здравственим установама у циљу ефикасног лечења пацијената.
Након промоције водича добре клиничке праксе одржан је стручни састанак под називом „Нико не би требало да умре од меланома“ током којег су кроз 20 предавања еминентих стручњака обрађене теме од великог значаја за лечење овог малигнитета од примарне и секундарне превенције, преко хирургије као златног стандарда у лечењу до иновативних терапија.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас