22112016-1.JPG

Промовисана књига „Физијатријска пропедевтика“

23. 11. 2016

На Војномедицинској академији промовисана је књига "Физијатријска пропедевтика" чији је издавач Медија центар "Одбрана". Промоцији су присуствовали генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, ректор Универзитета  одбране у Београду, пуковник проф. др Небојша Јовић, декан Медицинског факултета ВМА, пуковник проф. др Драган Динчић, заменик начелника ВМА.
Књигу су написале две доценткиње - др Зорица Брдарески и др Александра Вукомановић из Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА, а уредио ју је и добрим делом написао пуковник проф. др. Александар Ђуровић, начелник Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА. Али је тај, како су га назвали физијатријски буквар, заједничко дело и наставника Медицинског факултета ВМА на предмету Физикална медицина и рехабилитација и њихових колега клиничара - др Весне Пејовић, др Марине Килибарде, др Дејана Миљковића и др Дејана Илића, физиотерапеута Сање Јовановић, Марије Јелисинац и других.
У уводном слову пуковник проф. др Небојша Јовић рекао је да је „Физијатријска пропедевтика” уџбеник који је првенствено намењен кадетима Медицинског факултета и представља велики допринос физијатрији, а и научноистраживачком опусу Медицинског факултета ВМА. Уједно, тај уџбеник ће бити од велике помоћи и лекарима опште праксе, као и физијатрима који већ раде, у лакшем препознавању одређених обољења и начина збрињавања пацијената. 
- Књига испуњава све стандарде квалитета уџбеника у погледу садржаја, обима структуре и писаног израза. Студенти ће спајањем теоријског и практичног дела наставе релативно брзо овладати прегледом мишићно-коштаног система човека. Конципирана је као писано, али и као визуелно наставно средство и има све научностручне, педагошке и техничке карактеристике - истакао је проф. др Јовић.
Начелник одељења за издавачку делатност Медија центра "Одбрана" Драгана Марковић подсетила је на то да је пре две године промовисана на истом месту књига "Физијатрија", и да она заједно са овом новом заокружује литературу за предмет Физикална медицина и рехабилитација Медицинског факултета ВМА.
- Свим креативним потенцијалом трудили смо се да је учинимо читљивом, прегледном, разумљивом и што је подједнако важно -  допадљивом - истакла је Драгана Марковић и додала да се на 424 странице текста налази чак 640 фотографија и шематских приказа.
О књизи су потом говорили рецензенти - проф. др Ксенија Бошковић из Клиничког центра Војводине, која је и председник републичке комисије за медицинску рехабилитацију и Александра Миков из Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине. Оне су истакле да су добри уџбеници увек добродошли и да их није лако написати јер за то треба бити стручњак, а посебну вредност има онај ко уједначава разне стилове аутора који су књигу писали. Ту је, према њиховим речима, био пресудан велики ауторитет који има професор др Ђуровић.
О томе како је "Физијатријска пропедевтика" настала говориле су др Зорица Брдарески и др Александра Вукомановић и истакле да писање оваквог уџбеника није био нимало лак задатак јер захтева од аутора да на разумљив и привлачан начин представи студентима ту материју.
Један од аутора, пуковник проф. др Александар Ђуровић направио је занимљиву историјску паралелу и испричао је на свој начин причу о Драгињи Драги Бабић, студенткињи медицине у Берлину и њеном кооментору на дипломском раду, касније познатом нобеловцу Паулу Ерлиху. Драгињин дипломски рад био је "Пропедевтичко и терапеутско у пегавом тифусу". Драга је 1915. умрла у Ваљеву са 29 година од пегавог тифуса, Јанко Бабић од туге за Драгом, а у Берлину славни Ерлих од срчане слабости. Пропедевтика је била као веза и као судбина.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас