Promocija knjige L.Sekulovic.jpg

Промовисана монографија "Перфорантне вене ноге"

08. 10. 2014

Промоција монографије "Перфорантне вене ноге" аутора начелнице Института за радиологију Војномедицинске академије доц. др Лепосаве Секуловић и др Слободана Секуловића одржана је на Војномедицинској академији.
Скуп је отворио један од рецензената професор др Горан Кроња и истакао да садржај књиге сажетим документованим приказима систематично читаоце уводи у проблем препознавања, дијагнозе и лечења већине венских обољења, а да професионална мишљења аутора о етиопатогенези и терапији највећег процента обољења вена на доњим екстремитетима књигу чине значајним доприносом стручној литератури.
Према речима проф. др Ненада Илијевског у књизи су сједињена вишедеценијска искуства и досадашња теоријска сазнања о васкуларној ултразвучној дијагностици. Обрађени актуелни ставови о венској инсуфицијенцији уопште, стил писања и концепција текста монографију чине приступачном широком кругу заинтересованих читалаца и важан су додатак иначе оскудној литератури о болестима вена на српском језику.
Поред професора Кроње и Илијевског, рецензенти књиге су проф. др Ђорђе Радак и проф. др Лазар Давидовић према чијем мишљењу је обрађена тема значајна за клиничку медицину узевши у обзир да је нека форма венског обољења присутна код 30 до 50 процената становништва старијег од 40 година, а без ултразвучне дијагностике венских болести нема поузданих налаза нити брзог и квалитетног лечења, превасходно у смислу превенције тромботских и озбиљних кожних компликација.
Мотивисаност аутора, дугогодишња пракса и истраживање дијагностике васкуларних регија и болести вена резултирали су креирањем ове публикације првенствено намењене васкуларним хирурзима и флеболозима. Међутим, захваљујући тематским целинама које обухватају од епидемиологије и анатомије преко патофизиологије хроничне венске инсуфицијенције до дијагностике и терапије венских обољења, препоручује се и најширој читалачкој публици.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас