51.jpg

Прослава дана сестринства –Изабрана Сестра године ВМА

12. 05. 2011

Дванаести мај, Међународни дан сестринства, је и ове године обележен на Војномедицинској академији пригодном свечаношћу којој је осим медицинских сестара и техничара ВМА, и некадашњих главних медицинских сестара ове установе,присуствовао начелник ВМА, пук. проф. др Марјан Новаковић са  члановима Управе.

Отварајући свечани скуп, главна сестра ВМА, војни службеник Верица Миловановић се захвалила начелнику и Управи ВМА на искреној подршци у реализацији прославе Дана сестринства, и присутне поздравила у име своје професије која представља стуб здравственог система, и која је дала велики допринос  раду саме установе и  њеним   достигнућима. Нагласила је да медицинске сестре имају право да буду поносне на установу у којој раде, али и да  установа буде поносна на сестрински потенцијал којим располаже.

Подсетила је присутне на године рада у којима су сестре генерацијски стицале своја знања и вештине, и заједничким напорима успевале да крајње професионално и зналачки  превазилазе све проблеме и изазове у обезбеђивању потреба оболелих., јер су свесне да је добра и квалитетна здравствена нега право свих пацијената, и колика је њихова одговорност и значај у томе.

Нагласила је да сестре, и поред велике ангажованости у послу, раде на свом сталном професионалном развоју и усавршавању. Зато се ВМА данас може похвалити да, поред сестара са завршеном вишом школом, има и око 20 сестара са факултетским  образовањем и преко 60 медицинских сестара и техничара са високо стручним звањем. У том непрекидном процесу стицања знања и вештина у скоро свим областима медицине у оквиру сестринске професије, сестре су несебично преносиле своја знања на млађе генерације, и своја искуства делиле са колегама у  струци у земљи и ван ње.

Дан сестринства је, према речима г-ђе Миловановић,  и прилика када се међу најбољима бира најбоља сестра, па је ту част проглашења Сестре године уступила начелнику ВМА. Топло поздравивши све присутне,  начелник је, уз кратак осврт на сестринство  као професију и традицију обележавања Дана сестринства,  изразио своје велико задовољство чињеницом да ВМА поседује квалитетан сестрински кадар који је својом хуманошћу, пре свега,  али и великим професионализмом у раду и оданошћу позиву способан да одговора свим захтевима и изазовима сестринске професије. Пожелео им је да наставе да са истим ентузијазмом раде на свом професионалном развоју и усавршавању, дајући тако свој допринос и квалитет више здравственој нези и лечењу пацијената.

Нагласио је да ће Управа ВМА,   свесна
оптерећености, значајаи  резултата њиховог рада,  и даље наставити да им пружа сву потребну помоћ и подршку.
На крају свог излагања начелник је поводом Дана сестринства   пригодним наградама наградио  15 медицинских сестара и техничара ВМА, а  за „Сестру године“ је проглашена војни  службеник Бојана Јовановић, високо струковна медицинска сестра Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију.
Свечаност је завршена документарним  филмом о првим српским  болницама и пригодним коктелом.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас