65.jpg

Прва операција перкутане стабилизације кичме у нашој земљи изведена на ВМА

08. 04. 2011

Београд, 08. април. - Спинални тим Клинике за неурохирургију ВМА на челу са ппук. др Миленком Савићем, начелником Одсека за инструменталну стабилизацију кичме Клинике за неурохирургију ВМА успешно је урадио  операцију перкутане стабилизације кичме, прве такве у нашој земљи.
 
Ради се о јединственој  минимално-инвазивној хируршкој процедури која се изводи без класичног оперативног реза, коришћењем специјалних инструмената, помоћу којих се убодом на кожи приступа оболелом делу кичме, уклања оболео сегмент кичменог пршљена, и истовремено врши фузија, стабилизација и фиксација кичменог стуба, Након хируршке интервенције овог типа пацијент може устати истог дана, тачније речено неколико сати након операције.
 
Своју примену је нашла у лечењу дегенеративних болести кичменог стуба, односно  трошења и окоштавања кичме, које се углавном манифестује болом у доњем делу леђа при стајању и ходу.  
 
У последњих десет година, на Клиници за неурохирургију се примењују бројне хируршке процедуре у лечењу различитих обољења кичменог стуба, које су у потпуности усаглашене и прилагођене најсавременијим светским трендовима и принципима лечења болести кичме.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас