247.jpg

Прва трансплантација матичних ћелија од несродног даваоца у Србији

10. 11. 2009

Београд, 10.новембар - Заједничком сарадњом стручњака ВМА, Инситута за мајку и дете „Др Вукан Чупић“ и Института за трансфузију крви Србије прошле недеље успешно је урађена прва алогена трансплантација матичних ћелија хематопоезе од несродног даваоца из Регистра давалаца костне сржи у нашој земљи. Костна срж је прикупљена и профилтрована на ВМА у циљу отклањања партикула костију и масног ткива, као и ћелијских агрегата. Ппринос ћелија са једром, међу којима се налазе и матичне ћелије, је био веома висок. Стручњаци Института за трансфузију крви Србије су тако припремљене матичне ћелије, уз контролу квалитета продукта, доставили Институту за мајку и дете где су оне пресађене десетомесечној беби. Беба је имала урођену слабост имунског система, а овим поступаком је омогућено лечење овог поремећаја а тиме и спашавање живота детета.
На тај начин су испуњени захтеви и прописи Светског регистра потенцијалних давалаца матичних ћелија према коме се прикупљање костнe сржи и трансплантација матичних ћелија обављају у различитим установама. Национални регистар добровољних двалаца костне сржи води се у Инситуту за трансфузиологију Србије.
Стручни тим ВМА у овом поступку чинили су проф.др Бела Балинт, доц.др Драгана Стаматовић и пуковник проф.др Слободан Марјановић са сарадницима. Овим је још једном потврђено да је мултидисциплинарни и тимски рад императив успеха у савременој медицини, а ВМА је још једном потврдила да је значајан функционални ослонац система јавног здравства Србије.   

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас