154.jpg

Прва трансплатација бубрега у Републици Српској

21. 06. 2010

У оквиру претходно договорене сарадње и уз сагласност Министарства одбране, екипа стручњака Војномедицинске академије, предвођена начелником генерал-мајором проф. др Миодрагом Јевтићем, боравила је у Бања Луци 18. и 19.06.2010. године. Делегација ВМА је примљена веома срдачно и на високом нивоу, што су својим присуством потврдили и министар здравља Републике Српске проф. др Ранко Шкрбић, директор Фонда за здравствену заштиту, господин Горан Кљајчин и генерални директор Здравственог центра Бања Лука, проф. др Мирко Станетић.
 
Током посете, потписан је Протокол о научно-техничкој сарадњи између ВМА и КЦ Бања Лука, а предмет сарадње обухвата различите форме едукације здравствених радника Клиничког центра Бања Лука у нашој установи, као и трансфер знања и непосредно учешће наших стручњака у стручним активностима КЦ Бања Лука, као што је  трансплантациони програм, заједничке клиничке студије и друго.
 
Дана 18.06.2010. године, трансплантациони тим ВМА предвођен пуковником проф. др Сидором Мишовићем је уз асистенцију колега из КЦ Бања Лука урадио прву трансплантацију бубрега у Републици Српској. Трансплантација је успешно реализована и болесник у доби од 42 године се постоперативно успешно опоравља.
 
Оваквим приступом Војномедицинска академија истрајава на путу мисије унапређења медицинске професије и подршке у свим центрима који за то исказују обостран интерес. После КЦ Ниш, ВМА интензивно ради да и КЦ Бања Лука буде оспособљен за самосталну реализацију програма трансплантације бубрега и непосредно подржава националну акцију „Продужи живот“.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас