503.jpg

Прва видеоасистирана унипортална пнеумонектомија урађена на ВМА

07. 06. 2017

На Војномедицинској академији успешно је урађена видеоасистирана унипортална пнеумонектомија код пацијенткиње старе 71 годину што је први случај одстрањења целог плућног крила минимално инвазивним приступом у Србији.
Постоперативни ток је прошао уредно, а пацијенткиња је након шест дана пуштена на кућно лечење у добром општем стању.
Овакав вид лечења пружа бројне предности пацијентима оболелим од тешких плућних болести, а конкретан случај оперативног лечења пацијенткиње оболеле од карцинома био је додатно отежан због придружених кардиоваскуларних болести и дијабетеса. Посебну предност успешности операције пружило је и учешће лекара других специјалности на ВМА који су омогућили прецизно испланирану и контролисану припрему оперативног лечења.
Операцију је извео хируршки тим у саставу начелника Клинике за грудну хирургију ВМА пуковника доц. др Владе Цвијановића, ппук. асист. др сц. мед. Небојше Марића, ппук. др Александра Ристановића, анестезиолога др Александра Врањанца, а у операцији су учествовали и капетан др Дејан Стојковић и Јасна Лукић, инструментарка.
Овакве операције препоручено се изводе само у установама у којима постоји вишегодишње искуство примене видеоасистиране грудне хирургије у лечењу карцинома плућа.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас