267.jpg

Први час за студенте ВМА

28. 09. 2009

Београд, 28.септембар – Студентима војне медицине, Високе школе ВМА, прво предавање у школској години која је данас званично започела, одржао је начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић.

Након завршене једномесечне војностручне обуке, прва класа студента војне медицине, којима су се придружила два кадета из Републике Црне Горе и Босне и Херцеговине, започели су наставу детаљним упознавањем са студијским програмом и обавезама које их очекују.

Обраћајући се студентима, генерал Јевтић истакао је да ће студенти ВМА имати прилику да уче у једној од најсвременијих здравствених установа на Балкану, од врхунских стручњака, из најновије медицинске литературе, у атмосфери рада и здраве конкуренције.

- Ово је велики дан за ВМА и све њене припаднике, али и за генерације оних који су стварали и градили ову кућу и за све који ће доћи после нас. Желим да Ви, који данас започињете школовање, будете будући лидери српске медицине, да будете професори и наставници али и руководиоци и врхунски офицри спремни да одговоре изазовима свакодневнице. –нагласио је генерал Јевтић.

Он је истакао да ће студенти у ВМА имати наставу по светским стандардима и и строгим критеријумима, да од њих очекује да буду посвећени стицању знања, али и да њихове оцене буду мерило квалитета образовања које стичу.
–Проценили смо да је рад у малим групама најбољи предуслов за квалитетно знање. Зато на студије и уписујемо мали број студената, у складу са потребама система одбране. Сваки студент ће од почетка до краја студија имати ментора који ће га бодрити када застане, сваетовати када наиђе на препреке, подстицати да буде још бољи када постигне успех-рекао је Јевтић и додао да ће стручњаци ВМА настојати да студенте науче аналитичком размишљању, овладавању дијагностичким и тарапијским методама и разумевању значаја зравственог просвећивања у решавању проблема. –Циљ нам је да Вас научимо да се поштовање личности пацијента може најбоље исказати кроз вештину комуникације, која је подједнако важна и кад је у питању комуникација са колегама и осталим здравственим институцијама. За оне који буду показали интерс да се баве научним радом, отворићемо врата наших лабораторија и упутити их у вештине научног метода, као и вештине презентовања резултата рада. -казао је Јевтић и подсетио да су студијским програмом интегрисаних академских студија медицине предвиђена 34 обавезна и 34 изборна педмета

-Желим Вам пуно рада, одличних резулатата и још снажнијих мотива у борбама за победу здравља. Определили сте се да студирате медицину, али и да овладате специфичностима војне медицине, и да упознате војнички живот и да најплемемнитији насчин одужите свој дуг држави и војсци. У томе имате пуну подршку ВМА и Министарства одбране Србије које је обезбедило све услове за успешно студирање и предвидиву професионалну каријеру. Срећно! – рекао је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић студентима ВМА на крају првог школског часа.

Декан Високе школе ВМА, академик, пуковник проф.др Миодраг Чолић је потом студенте детаљно упознао са наставним програмом и руководиоцима предмета на првој години студија као и са свим правима и обавезама студената Високе школе ВМА.Студенти су затим задужили књиге и радни прибор.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас