13.jpg

Пуштена у рад нова ангиосала на ВМА

21. 10. 2011

Министар одбране Драган Шутановац пустио је данас у рад нову ангиосалу у Центру за кардиоваскуларну патологију Војномедицинске академије. Од данас, капацитети Центра биће повећани за око 1.000 процедура годишње, а омогућено је и спровођење најсавременије дијагностике и лечења кардиоваскуларних болести по највишим стандардима.

Након свечаног пуштања у рад, министар Шутановац је истакао да је реч о најсавременијем апарату тог типа који може да се купи у свету.

- Реч је о другој ангиосали коју отварамо у протекле две године, показавши тиме да се суштински, а не само декларативно залажемо за побољшање услова рада на ВМА и побољшање лечења оних којима је помоћ потребна, како војних, тако и цивилних лица – истакао је министар додајући да апарат који је данас пуштен у рад кошта око 65 милиона динара и за 40 одсто ће повећати ефикасност те установе када је реч о коронарним болестима.

Министар је, такође, изразио очекивање да ће савремена опрема привући и пацијенте из иностранства, код којих у последње време постоји све веће интересовање за услуге ВМА, али и да ће се кренути са трансфером знања у иностранство.

Према речима начелника ВМА пуковника проф. др Маријана Новаковића пуштање у рад нове ангиосале у склопу је прославе три деценије рада ВМА.

- Као што је свима познато, нажалост, велики је пораст коронарних болести, што изискује и технолошки и стручни напредак. У складу са тим, ми смо обновили наше капацитете, за све пацијенте ВМА – нагласио је пуковник Новаковић додајући да према последњим статистикама, тим апаратом годишње може да се прегледа додатних 2500 пацијената, како у дијагностичке тако и у терапеутске сврхе.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас