160.jpg

Референтни центар за лечење вирусног хепатитиса Ц

02. 06. 2010

Београд, 02.јун - Клиника за инфективне и тропске болести ВМА изабрана је недавно за један од референтних центара у Србији за лечење хроничног вирусног хепатитиса Ц.

Вирусни хепатитиси Б и Ц су веома опасне и подмукле болести које, уколико се не лече на време, могу довести до фаталних последица, а то су цироза и карцином јетре. Они данас представљају глобални светски здравствени проблем јер од последица хроничних вирусних хепатитиса Б и Ц у свету умире преко милион људи годишње. Претпоставља се да је сваки дванаести становник планете инфициран неким од ових вируса и да у нашој земљи има око 300-400.000 инфицираних. Правовремена дијагностика и терапија су веома значајни за повољан исход болести.

У Клиници за инфективне и тропске болести ВМА обавља се комплетна дијагностика, а постоји и могућност примене најсавременије терапије која се примењује и у најразвијенијим земљама света. У изјави за сајт ВМА пуковник проф.др Дарко Ножић, начелник Клинике, рекао је да се у овој организацијској целини годишње прегледа око 500 болесника са хроничним вирусним хепатитисима. - Спроводи се комплетна дијагностика која укључује биохемијске анализе функција јетре, вирусолошке анализе, одређивање броја вирусних честица у крви најсавременијим методама молекуларне биологије као и утврђивање генотипа вируса хепатитиса Ц, биопсија јетре и патохистолошка анализа. Код пацијената код којих је болест тежа и који задовољавају критеријуме спроводи се специфична антивирусна терапија која за хепатитис Ц траје од 6 до 12 месеци у зависности од генотипа, a за хепатитис Б и по неколико година – каже пуковник проф. Ножић. Он истиче и да постоји велико интересовање пацијената са хроничним хепатитисима из суседних земаља за лечење у ВМА.

Иначе, поводом Светског дана борбе против хепатитиса у ВМА је недавно одржан и састанак Хепатолошке секције Српског лекарског друштва у чијем раду је учествовало око 100 хепатолога (инфектолога, гастроентеролога и вирусолога) из Србије. Током секције одржано је осам предавања у којима су обрађени најважнији аспекти терапије хроничних хепатитиса Б и Ц. Предавачи су били пук. проф. др Дарко Ножић, вс прим. др Радмила Рајић, вс прим. др Весна Беговић, кап. др Дејан Христовић, доц. др Јасна Јовић из ВМА као и проф. др Миомир Пелемиш и проф. др Драган Делић са Медицинског факултета у Београду и проф. др Милотка Фабри са Медицинског факултета у Новом Саду.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас