60.jpg

''Рехабилитациона сестра између општег и интердисциплинарног приступа нези болесника''

15. 04. 2011

Београд, 15. април, 2011. Поседујући богато искуство у организовању и учешћу у великим стручним скуповима, Клиника за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА  је и ове године организовала, и у амфитеатру ВМА, одржала курс посвећен рехабилитационој сестри између општег и интердициплинарног приступа нези болесника, који је окупио велики број медицинских сестара са ВМА и београдских здравствених центара.   
Учеснике скупа је поред представника Управе ВМА и Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА, поздравио и господин Петер Пожун, члан борда директора ИСН-а и председник Друштва медицинских сестара Љубљане, у пратњи г-ђе Сима Ђурђе, председнице Друштва сестара, техничара и бабица Словеније и г-ђе Гордане Локајнер члана Извршног одбора, искористио своју радну посету Одељењу здравствене неге ВМА и изразио жељу да  присуствује скупу.
Након уводне речи ппук. мр сц мед Дејана Миљковића, начелника Првог одељења Клинике, уследила су предавања начелника Клинике пук. проф др Александра Ђуровића, главне сестре Првог Одељења, ВМС Бојане Јовановић,  физијатра Марине Килибарде, главног медицинског техничара Клинике, Александра Николића, и админстратора Клинике, Иване Васиљ. Ти су радови настали као резултат   исцрпних истраживања  у различитим сферама сестринског рада у рехабилитацији,  попут прегледа болесника од стране едуковане рехабилитационе сестре на начин на који савремена сестринска наука то предвиђа и налаже, и њихове интердисциплинарне едукације, затим поремећаја спавања као честе појаве код пацијената  на рехабилитационој нези уз  осврт на методе комплементарне и алтернативне медицине и њихове примене у терапеутске сврхе. Обухваћени су и проблеми са аспекта медицинске администрације у рехабилитацији. Дат је и приказ менаџмента у домовима за старе, за рехабилитацију важне социјално здравствене установе, у којима су  неговатељице медицинске сестре,   одговорне  и за послове  менаџмента и администрације.
На крају је пук. проф. др Александар Ђуровић, говорећи о едукацији сестара у физијатрији и гастроентероскопији, указао на стручне предрасуде и путеве за њихово превазилажење.  

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас