93.jpg

РЕНДГЕН 21.ВЕКА: НОВИ 128-СЛАЈСНИ СКЕНЕР НА ВМА

27. 12. 2010

Београд, 27.децембар- Министар одбране Републике Србије  господин Драган Шутановац свечано је данас у ВМА пустио у рад нови 128-слајсни скенер. 

„Иако ће година за нама бити упамћена по економској кризи, за систем одбране и за војно здравство она ће по постигнутим резулататима остати упамћена као једна од успешнијих у протеклој деценији“, истакао је министар Шутановац  нагласивши да су ВМА и Војне болнице у Нишу и Новом Саду у служби грађана Србије, војних и цивилних осигураника  испунили све задатке, што се пре свега односи на лечење, али и друге веома значајне активности као што је учешће у мировним мисијама УН. 

„ Од тренутка када је ВМА отворена за цивилно здравство, сваке године бележи велики раст у прихвату цивилних пацијента, при чему је само ове године прегледано 100.000 цивилних осигураника. Ове године смо урадили више од 20 хиљада хирушких интервенција, и хоспитално је лечено око 30. болесника. Урађено је  и 13 веома тешких трансплантација јетре и 21 трансплантација бубрега“, рекао је министар Шутановац.

Министар одбране подсетио је да се  интензивна технолошка обнова ВМА наставља, у служби здрaвља свих грађана наше Републике који, ево већ три године, под равноправним условима користе услуге ВМА и да су дијагностичке могућности ове установе претходних година  значајно унапређене пуштањем у рад нове магненте резонансе снаге 3 Тесле, ангиоблока за спровођење интервентних кардиолошких и неуролошких процедура, данашњим пуштањем у рад 128-слајсног скенера и најавио да ће ускоро у овој установи почети да ради и нова барокомора.

- Институт  за радиологију ВМА, као и здравство Србије у целини су богатији за још један апарат најновије генерације за компјутерску томографију чија ће употреба  значајно унапредити квалитет, прецизност и брзину радиолошке дијагностике. –нагласио је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић  и нагласио да овај „рендген 21.века“ даје веома детаљне и прецизне приказе меких ткива, крвних судова и костију и може да направи чак 128 пресека ткива, што уз велику прецизност и информативност омогућава извођење квалитетне радиолошке дијагностике и детаљан преглед целог тела за само неколико секунди, што је од великог практичног значаја, посебно за обраду политрауматизованих пацијената. Прегледи и дијагностичке процедуре су брзи, безболни и често замењују бројне инвазивне поступке-казао је начелник ВМА.

- За пацијенте ВМА куповина овог скенера значи скраћење листе чекања, као и бржу, прецизнију и поузданију дијагностику. Процењује се да ће на овом апарату моћи да се уради годишње 20 одсто више прегледа него на постојећем 64-слајсном скенеру на коме се у току једне године обави око 11 хиљада снимања.-рекао је генерал Јевтић.

Начелник Института за радиологију потпуковник мр Слободан Ћулафић истакао је да се овај скенер може користити за спровођење процедура као што су виртуелна колоноскопија, бронхоскопија, прегледи крвних судова целог тела (ангиографије), као и ЦТ перфузија код акутног инфаркта мозга. Примена 128-слајсног МСЦТ има посебан значај и за кардиолошка испитивања јер омогућује извођење високо прецизне коронарографије, као и  контролу крвних судова и пласираних стентова. Софтверске могућности апарата омогућују обраду много више процедура у краћем временском интервалу и већу искоришћеност добијених информација. –казао је Ћулафић .

Свечаном пуштању у рад најновијег скенера присуствовали су и државни секретар за војно здравство господин Зоран Весић, заменик начелника Генералштаба генрал-мајор Младен Ћирковић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Вељко Тодоровић, бригадни генерал Милан Бјелица, чланови Колегијума начелника ВМА. 
Током посете ВМА министар одбране Србије  је обишао Високу школу медицине ВМА и разговарао са кадетима прве и друге године.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас