22112019.jpg

Република Кореја донирала медицинску опрему ВМА у вредности од 200.000 долара

22. 11. 2019

Церемонија потписивања Протокола о донацији медицинске опреме Републике Кореје Војномедицинској академији одржана је данас у присуству министра одбране Александра Вулина. Протокол су потписали начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић и други секретар амбасаде Републике Кореје у Београду Ђи Вон Саол.
Потписивању Протокола на Војномедицинској академији присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци мед. Угљеша Јовичић и амбасадор Републике Кореје у Београду Хјонг-ћан Че.
Говорећи о значају донације, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Вукосављевић, истакао је да је реч о важној донацији више медицинских апарата, међу којима су и они који су најважнији за дијагностику злоћудних стања тумора - дигитални мамограф и портабилни ултразвучни апарати.
- Важно је напоменути и 10 монитора за интензивна одељења и интензивне неге, којих никада није довољно. Наша сарадња са Републиком Корејом ће се продужити и кроз друге донације и сарадњу, а све на добробит наших пацијената, било да је реч о војним или цивилним осигураницима, којих има више од пола милиона у дијагностичкој процедури - нагласио је пуковник Вукосављевић додајући да ВМА има пацијенте и ван граница наше земље, а нови апарати ће допринети бржој дијагностици и побољшању лечења.
Амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг-ћан Че истакао је да је Војномедицинској академији Република Кореја донирала медицинску опрему у вредности око 200 хиљада долара.
- Ова година је значајна јер прославаљамо 30 година постојања билатералних односа двеју земаља, а посебно ми је драго што смо ове значајне године реализовали ову донацију, уз жељу да апарати које смо донирали служе за боље медицинске услуге грађанима Србије – нагласио је амбасадор Републике Кореје у Београду додајући да се на овај начин билатерална сарадња двеју земаља продубљује и унапређује.
Након потписивања Протокола, министар Вулин и амбасадор Хјонг-ћан Че, са сарадницима, обишли су донирану опрему у Кабинету за реуматологију, Институту за радиологију и на Клиници за ургентну интерну медицину на Војномедицинској академији, где их је медицинско особље ВМА информисало о томе колико ће донирана опрема помоћи пацијентима те војномедицинске здравствене установе у даљем лечењу.
Донација обухвата дигитални мамограф, портабилни ултразвучни апарат, остеодензитометар и 10 монитора за праћење виталних функција пацијената.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас