_DSC9392.JPG

Резултати 17. конгреса БКВМ

04. 06. 2012

Главни програм 17. конгреса Балканског комитета војне медицине (БКВМ) завршен је у петак, 1. јуна 2012. године у Београду, док је 31. постконгресни састанак БКВМ одржан од 1. до 3. јуна 2012. године, такође у Београду. Национални комитети Бугарске, Грчке, Румуније и Турске изразили су срдачну захвалност Србији као земљи домаћину БКВМ конгреса на одличној организацији и подизању нивоа и квалитета научног дела Конгреса. Наглашен је значај одржавања другог састанка шефова војномедицинских сервиса земаља БКВМ и начелника војномедицинских академија БКВМ. Едукација лекара, стоматолога и фармацеута у референтним војним болницама БКВМ истакнута је као значајна за усвајање нових вештина и знања, уз потребу бољег повезивања путем телемедицине.
У раду 17. конгреса учествовала су 273 делегата, из пет држава чланица БКВМ (Бугарска, Грчка, Румунија, Србија, Турска, изостала је делегација Албаније), укључујући и једног посматрача из Црне Горе. Током Конгреса изложени су 331 рад, 137 усмених излагања и 194 постера.  Посебно је наглашен висок стручни ниво Пленарне сесије о атеросклерози.
Из сваке земље награђен је по један најбољи рад из усмених и постер презентација, а  Научни одбор конгреса, као најбољи рад Конгреса, прогласио је рад начелнице Сектора за превентиву ВМА проф. др Соње Радаковић. Награђени рад је на тему "Serum enzyme changes in soldiers during exertional heat stress". Најбољи радови биће штампани у часопису БКВМ.
18. конгрес БКВМ биће одржан 2013. године у Турској, а 32. претконгресни састанак БКВМ током фебруара 2013. године у Београду. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас