351.jpg

С А О П Ш Т Е Њ Е

07. 02. 2010

Поводом емисије коју је током јучерашњег дана емитовала ТВ Б92 и огромног притиска појединих медија за информацијама у вези здравственог стања болесника Ранковић Срећка потребно је јавност упознати са следећим чињеницама:

1.На основу доступне медицинске документације, болесник Ранковић Срећко је успешно оперисан у Институту за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије. Болест због које је учињена наведена операција се може фатално завршити врло брзо уколико се не интервенише на начин како је то учињено.

2.Операцију је урадио проф. Давидовић, врхунски васкуларни стручњак који је у потпуности едукован и оспособљен за ову врсту хирургије.

3.Након операције, болесник се опоравио и постоперативно се више пута медицински контролисао код различитих лекара у Клиничком центру Србије и самоиницијативно амбулантски код нефролога ВМА. У налазима интернисте-нефролога ВМА стоји да ултразвучним прегледом није виђен леви бубрег. Болесник се за консултације није обраћао хирурзима ВМА.

4. Имајући у виду интервенцију Комисије за унутрашњи стручни надзор Клиничког центра Србије Управа ВМА је одмах реаговала и званичним дописом од 09.06.2008.године позвала болесника на детаљни специјалистички преглед у ВМА ради прегледа мултислајсним скенером и друге додатне дијагностике којом би се разјаснио проблем функционалног или анатомског недостатка левог бубрега, о чему је проф. Давидовић говорио у својим јавним обраћањима на ТВ Б92 и ТВ Пинк. Болесник Ранковић Срећко се није одазвао позиву на овај преглед.

5. Управа ВМА се у контексту разјашњења овог проблема у августу месецу 2008.године званично oбратила и Начелнику здравствене инспекције Министарства здравља као и Републичком заводу за здравствено осигурање-филијали Београд.

6. ВМА не жели нити има потребе да наруши и злоупотреби веома коректне интерперсоналне стручне и институционалне односе између две највеће здравствене установе у земљи. С тим у вези, наглашавамо да ВМА стоји на располагању за све наредне активности у циљу утврђивања медицинске истине о овом случају. 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас