503.jpg

Са светског конгреса о меланому

21. 07. 2013

Лекари Војномедицинске академије учествовали су на 8. светском конгресу о меланому, који је одржан од 17. до 20. јула 2013. године у Хамбургу, СР Немачка. Конгрес је окупио око 1000 учесника лекара различитих специјалности из свих крајева света који се баве истраживањем, дијагностиком и лечењем меланома, али и других тумора коже. Истовремено је одржан и 9. конгрес Европског удружења за дерматолошку онкологију и 7. састанак интедисциплинарних центара за лечење меланома.
Током четири радна дана представљени су најновији резултати из области дијагностике и лечења меланома, који указују на значајне напретке у развоју биолошких (таргет и имунолошких) лекова који имају до сада незабележену ефикасност у лечењу метастатског меланома.
Од укупно пријављених осам стручних радова из Србије, четири су била од аутора са Војномедицинске академије. Проф. др Лидија Кандолф Секуловић држала је једну усмену и једну постер презентацију, доц. др Жељко Мијушковић једну усмену презентацију, а др Милица Рајовић једну постер презентацију. У оквиру ових презентација представљени су резултати студија учињених са сарадницима члановима интердисциплинарног Тима за меланом ВМА из Клинике за пластичну хирургију и опекотине, Института за медицинска истраживања, Центра за патологију и судску медицину и Института за нуклеарну медицину. Осим тога, као позвани учесник, проф. Кандолф Секуловић председавала је једном од сесија у оквиру конгреса, а током заседања Главног одбора Европског удружења за дерматолошку онкологију, изабрана је, као први представник из Србије, за члана овог одбора.
На овај начин Војномедицинска академија представљена је у свету као регионални центар за дијагностику и лечење меланома, а успостављени међународни контакти са експертима из ове области значајни су за унапређење лечења ове малигне болести. Такође, циљ је увођење нових модалитета лечења, пре свега биолошких лекова за наше пацијенте, који овог тренутка још увек нису доступни у Србији.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас