402.jpg

САНИТЕТСКА ВЕЖБА „СИГУРАН ПУТ 2008“

18. 11. 2008

Бујановац, 18. новембар - Санитетска вежба „Сигуран пут 2008“ отпочела је 16.новембра у Пчињском округу, са основним циљем увежбавања припадника Санитетске службе Војске Србије за ефикасно поступање у условима масовног повређивања. Вежба се реализује у пољској болници, секундарног нивоа медицинске подршке, у чијем раду учествује више десетина припадника ВМА и Војне болнице Ниш, у непосредној сарадњи са здравственом службом Пчињског округа и Црвеним крстом, а уз подршку Гeнералштаба Војске Србије и 4.бригаде Копнене војске Србије.

Друга важна идеја вежбе је практична демонстрација медицинске подршке ВМА народу на југу Србије, у општинама Врање, Бујановац и Прешево. Током пет дана, од 11 до 15.новембра, бесплатно је прегледано преко 800 грађана и учињено више хируршких и других медицинских интервенција. У истом периоду, професори ВМА су одржали више стручних предавања из области клиничке фармакологије, анестезиологије, неурохирургије, кардиопулмоналне реанимације, ургентних стања у токсикологији, првој помоћи и лечењу код задесних тровања деце. Поред тога обављени су и консултантски прегледи из области хематологије, ендокринологије, неурохирургије, оториноларингологије и радиологије.

Слушаоци Школе резервних официра Санитетске службе и Ветеринарске службе активно учествују у вежби која се одвија по европским стандардима.

„С обзиром да „Сигуран пут 2008“ има и међународни карактер, циљ ове вежбе је јачање сарадње и поверења наших статешких партнера из Краљевине Норвешке и Међународне заједнице уз демонстрацију способности Санитетске службе Војске Србије за извршавање и најсложенијих задатака у најтежим условима за цивилно становништво“, рекао је директор вежбе, Начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић и додао да на овај начин наши стручњаци исказују оспособљеност за евентуално учешће наших припадника у међународним хуманитарним мисијама, уколико се такав задатак добије од надлежних државних органа. „Такође исказујемо и спремност за регионалну сарадњу, јер ову вежбу реализујемо уз учешће припадника санитетске службе Републике Македоније“, рекао је генерал Јевтић.

Вежби ће присуствовати министар одбране Драган Шутановац са сарадницима, представници Генералштаба Војске Србије, представници Владе Републике Србије, као и челни људи Пчињског округа. Вежбу прати велики број међународних посматрача са три континетнта, као и сви војни изасланици акредитовани у Београду.

Лака пољска болница другог нивоа медицинске подршке донирана је прошле године у оквиру билатералне сарадње са Краљевином Норвешком, заједно са тренажним сетом за увежбавање и едукацију, што представља снажну подршку ВМА за промовисање у регионални центар војномедицинске сарадње и едукације војномедицинских служби земаља у окружењу. Пољска болница је намењена за брзо, организовано и ефикасно пружање медицинске помоћи у ванредним ситуацијама, у евентуалним масовним катастрофама и као хуманитарна подршка миру у оквиру задатака државних органа Републике Србије. У циљу обуке за рад у овој пољској болници више професора и других припадника ВМА и санитетске службе ВС је боравило у Норвешкој и постигнута је потпуна оспособљеност за њено коришћење и самосталну употребу.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас