503.jpg

Саопштење

01. 02. 2023

У понедељак, 30. јануара 2023. године у Војномедицинској академији дошло је до напада и наношења лакших телесних повреда медицинској техничарки А.К. и медицинском техничару А.Б. С обзиром на то да су у питању здравствени радници догађај се може окарактерисати као напад на службена лица у вршењу службене дужности што ће бити утврђено у законом прописаном поступку.
До физичког напада на медицинске раднике дошло је приликом пружања здравствених услуга пацијенту који се налази на болничком лечењу у овој војноздравственој установи.
О догађају су правовремено обавештени органи Војне полиције који су предузели мере из своје надлежности, а о чињеничном стању обавештено је месно надлежно тужилаштво. Даљи рад на предметном догађају наставиће Министарство унутрашњих послова, а надлежни органи утврдиће околности од значаја за случај.
Уз напомену да се пружање здравствене помоћи односно неге сматра једним од најхуманијих позива који у најмањој мери захтева поштовање, са жаљењем истичемо учесталост насиља у здравственим установама. Закључујемо, такође, да су непоштовање и насилништво над здравственим радницима део обрасца понашања једног дела наших грађана и чест одговор на осећај неизвесности и нервозе. Уз пуно разумевање изражавања емоција у стресним околностима, ипак сматрамо да повређивање оних од којих очекујемо помоћ свакако није решење. Све људске особине обојене емпатијом које очекујемо од здравствених радника се подразумевају, али честа толеранција бахатог понашања, а напослетку и трпљењe физичког насиља приликом пружања помоћи је за апсолутну осуду.
Због тога апелујемо на свест пацијената да се одговорније и савесније понашају, да прихвате чињеницу да су здравствени радници такође људи који имају осећања и право на нормалне услове за рад.
Узевши у обзир све наведено, као и препоруке Светске здравствене организације, којима се промовисање нулте толеранције на насиље над медицинским радницима сматра императивом у савременој пракси здравствених установа, Управа за војно здравство и Управа ВМА иницираће одговарајуће механизме и процедуре како би заштитиле здравствене раднике и сараднике у обављању њихових послова.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас