503.jpg

Саопштење

07. 05. 2022

Ради истинитог обавештавања јавности поводом догађаја у Центру хитне помоћи ВМА током којег је дошло до наношења лаких телесних повреда медицинској радници ВМА, саопштавамо следеће:
У ноћи између 4. и 5. маја 2022. године у Центар хитне помоћи (ЦХП) ВМА, тада дежурну здравствену установу за све грађане којима је потребна ургентна медицинска помоћ са територије Града Београда, у пратњи припадника Министарства унутрашњих послова доведен је пацијент у видно алкохолисаном стању, што је токсиколошким анализама и потврђено. Припадници МУП-а удаљили су се након што су предали пацијента медицинском особљу ВМА. Након што је одбио пружање здравствене помоћи у токсиколошкој амбуланти ЦХП ВМА, пацијент је агресивним понашањем нанео лаке телесне повреде присутној медицинској радници. Поред тога, насилним понашањем проузроковао је материјалну штету на инвентару токсиколошке амбуланте.
Радник службе обезбеђења ВМА поступио је правовремено и у складу са овлашћењима о наведеном догађају обавестио припаднике Војне полиције који су у најкраћем временском року предузели мере из своје надлежности.
Извршен је увиђај, а лице је предато органима Министарства унутрашњих послова. Због насилничког понашања и уништења туђе ствари против лица је поднета кривична пријава Првом основном јавном тужилаштву.
Напомињемо да свако лице након пријема у ЦХП ВМА пре свега има статус пацијента којем је неопходно указати хитну медицинску помоћ и да стога постоје ограничења у вези примене силе и употребе службе обезбеђења и органа Војне полиције.
Са жаљењем морамо да констатујемо да ово није усамљен случај да медицински радници трпе нападе и претње од стране несавесних и насилних пацијената па стога апелујемо на максимално стрпљење и поштовање људи од којих очекујемо помоћ.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас