14354_88320_mo_logo_blank_nova.jpg

Саопштење Министарства одбране

01. 04. 2014

Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић наредио је данас да се обустави пројекат који је у кратком периоду изазвао реакцију уважавајућег броја грађана. Реч је о пројекту који је требало да се реализује на Војномедицинској академији, а којим је предвиђено тестирање над псима који више не могу да обављају задатке у јединицама Војске Србије.
Почетком године Српска академија наука и уметности (САНУ) обратила се Војномедицинској академији са молбом за сарадњу у вези са реализацијом пројекта „Регенеративни потенцијал нанокристала хидроксиапатита и његовог коњугата са витамином Д у терапији пери-имплантних костних дефеката“.
Предвиђено је да се пројекат реализује на Војномедицинској академији, у Одељењу за узгој лабораторијских и експерименталних животиња Института за медицинска истраживања. Пројектом је требало да се при експерименту користе пси, пре свега, због својих физиолошких особина.
Захтев за дозволу пројекта поднет је Етичком комитету Војномедицинске академије за рад са експерименталним животињама. Правилником о раду Етичког комитета Војномедицинске академије за рад са експерименталним животињама регулисани су састав и рад тог тела. Правилник је у складу са домаћим законодавством (члан 35. Закона о добробити животиња „Службени гласник“ РС број 41/09) и Европском конвенцијом о заштити кичмењака који се користе за огледе и друге научне сврхе.
Напомињемо још једном да Министарство одбране инсистира на доследној примени домаћег и међународног законодавства у сваком поступку који спроводи.
Посебно предочавамо јавности да је и овакав вид надзора над радом државних институција делотворан, без обзира на то што се у конкретном случају није приступило, ни започело са реализацијом пројекта.
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас