08.jpg

Сарадња са ЕУ за имплементацију у области забране биолошког наоружања

07. 11. 2011

Делегација Канцеларије ЕУ из Женевe, коју су чинили др Лорна Милер и г-дин Франк Меусен, посетила је Војномедицинску академију. Циљ посете био је наставак сарадње у области спровођења Конвенције о забрани биолошког оружја.
Делегацију је примио начелник Института за епидемиологију, пуковник доц. др Радован Чеканац са сарадницима. Он је изразио задовољство досадашњом билатералном сарадњом и упознао делегацију са досадашњим реализованим активностима. Истакнута је важност спровођења Конвенције о забрани биолошког оружја јер је потенцијална примена биолошких агенаса глобална претња, због чега је неопходна блиска међународна сарадња у овој области. У складу са тим, Војномедицинска академија планира да додатно развија своје капацитете у овом правцу.
Вођени су разговори о имплементацији Конвенције о биолошком наоружању у националну законску регулативу и регулацији услова биолошке сигурности и биолошке безбедности, као и годишњем извештају о мерама за изградњу поверења
Делегација ЕУ је изразила задовољство досадашњом сарадњом као и постигнутим резултатима у овој области. Посебно задовољство је истакнуто по питању едукације и подизања свести о значају ове проблематике, као и намером да се кроз цивилно-војну сарадњом настави ова активност. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас