367.jpg

Сарадња са колегама из Краљевине Катар

06. 02. 2009

Београд, 6. фебруар - Представници Националног комитета за забрану хемијског оружја Краљевине Катар посетили су Војномедицинску академију са жељом да се ближе упознају са организацијом, начином рада, укупним делатностима и капацитетима Центра за контролу тровања. Ову делегацију чине бригадни генерал Nasser Abdullah Al-Sulaiti, капетан Mohammed Jumah Al-Kuwari, Hassan Mohd Al-Emadi и Mohammed Moustafa Al-Sayrafi, који иначе борави у вишедневној посети нашој земљи као гост Министарства одбране и Војске Републике Србије.

Након поздравне речи заменика начелника ВМА, пуковника, проф. Др Николе Филиповића, гости су упознати са историјатом, организацијом и делатностима наше институције у области здравственог збрињавања, научноистраживачког и наставног рада, а потом су им презентоване и делатности, капацитети и специфичности Центра за контролу тровања. У наставку посете, обиласком неких од организационих јединица, делегација Краљевине Катар стекла је непосредан увид у опремљеност, организациону схему и обим послова којим се бави Центар за контролу тровања.

У разговорима су продискутована искуства које обе земље имају при имплементацији одредаба из Конвенције о забрани хемијског оружја, као и начини превазилажења организационих и стручних проблема при евентуалним терористичким активностима или хемијским акцидентима већих размера. Истакнута је жеља за наставак стручне сарадње, а посебно за пренос наших искустава у формирању, опремању и планирању обима рада мултифункционалне хемијско-токсиколошке аналитичке лабораторије, попут оне која годинама успешно ради у оквиру Центра за контролу тровања ВМА.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас