392.jpg

САРАДЊА ВМА И ЦЕНТРА ЗА ОПЕКОТИНЕ У ПАЛЕРМУ

02. 12. 2008

Београд, 2. децембар - Делегација Центра за опекотине из Палерма, Италија, коју предводи директор др Франческо Конте, борави у тродневној посети Војномедицинској академији у циљу успостављања институционалне сарадње две установе у области култивације ћелија (фибробаласта и кератиноцита), као и биотехнологије ткива коже. Госте из Италије примио је Начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић који је истакао да је ово још једна прилика за интензивирање научне и стручне сарадње наших и италијанских лекара и молекуларних биолога, али и две државе. „Тако се, кроз струку и науку, служи домовини, а то је наша мисија. Медицина не познаје границе, а хуманост је универзална категорија. Имамо шта да покажемо, а не стидимо се да учимо од оних који нешто знају боље од нас и у том контексту радујем се будућој сарадњи", нагласио је генерал Јевтић.
Сарадња ВМА и Центра за опекотине из Палерма успостављена је 2007.године током пружања помоћи дечаку Стефану Стајићу, тешко повређеном од струјног удара.
Током дана гости из Италије обишли су Клинику за пластичну хирургију и опекотине, као и Институт за медицинска истраживања ВМА. Са ове две организационе целине, стручњаци из Палерма ће убудуће успоставити непосредну сарадњу, што је и прецизирано Протоколом о сарадњи који су потписали Начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић и директор Центра за опекотине из Палерма, господин проф. др Франческо Конте. Овим Протоколом је прецизирана и могућност размене стручњака. С тим у вези, договорено је да тим пластичних хирурга и молекуларних биолога ВМА ускоро посети центар у Палерму како би овладали најновијим знањима у области биотехнологије ткива коже које би примењивали у клиничкој пракси, што би било од великог значаја за унапређење пластичне хирургије код нас. Србија је однедавно и активни члан Медитеранског савета за опекотине чије председник Др Микеле Маселис, члан делегације која борави у посети ВМА. Будући да је наш представник у овој асоцијацији, пуковник проф. др Јефта Козарски са Клинике за пластичну хирургију и опекотине ВМА, током састанка размотрени су и модалитети успостављања шире сарадње у овом домену на подручју земаља Медитерана. Италијански стручњаци су са својим искуствима у овој области упознали колеге из Србије на стручном скупу: „Биотехнологија ткива коже и примена биотехнолошких продуката у клиничкој пракси" који је организован у ВМА. У организацији посете стручњака из Палерма активно су учествовали начелник Клинике за пластичну хирургију и опекотине пуковник проф. др Маријан Новаковић и начелник Одељења за опекотине, мајор доц. др Бобан Ђорђевић.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас