Nefrolozi.jpg

Састанак нефролога на ВМА

06. 12. 2016

Стручни састанак Нефролошке секције Српског лекарског друштва у организацији Клинике за нефрологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Начелник Клинике за нефрологију ВМА пук. проф. др Драган Јовановић одржао је уводно предавање о најзначајнијим достигнућима Клинике у претходном периоду. Говорио је такође о напретку струке истакавши неопходност усавршавања стручног кадра, континуиран научноистраживачки рад и учешће на пројектима, али и сарадњу са другим установама у циљу унапређења клиничке праксе у земљи.
На састанку којем је присуствовао велики број нефролога из земље, лекари ВМА одржали су предавања на тему актуелности из клиничке нефрологије. Предавања прим. доц. др сц. мед. Виолете Рабреновић и асист. др Маријане Петровић била су посвећена запаљењима бубрега - гломерулонефритисима (ГН), а било је речи и о најтежем стадијуму болести - рапидно прогресивном ГН и петогодишњем искуству ВМА у лечењу и терапији пацијената са овим обољењем. У наставку стручног скупа мајор др Владимир Васиљевић и др мед. Светлана Антић говорили су о класификацији патохистолошких типова системског еритемског лупуса (СЛЕ) и лупус нефритиса - главног узрока морбидитета и морталитета болесника са СЛЕ, као и о клиничким карактеристикама нефротског синдрома код старије популације.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас