Neurolozi SLD 122016.jpg

Састанак неуролога на ВМА

20. 12. 2016

Стручни састанак на тему можданог удара и мултипле склерозе у организацији Секције за неурологију Српског лекарског друштва и Клинике за неурологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
У предавању о транзиторном исхемијском атаку проф. др Марије Жарков из Клинике за неурологију Клиничког центра Војводине било је речи о превенцији настанка можданог удара за шта се овај неуролошки поремећај сматра упозоравајућим знаком. Услед чињенице да га одликује мноштво неспецифичних симптома, кроз клинички случај истакнута је важност анамнезе код пацијената са малим бројем фактора ризика и напретка дијагностике за коју и даље не постоји златни стандард.
Два предавања која су одржале проф. др Гордана Тончев из Клинике за неурологију Универзитета у Крагујевцу и др Смиљана Костић из Клинике за неурологију ВМА била су посвећена мултиплој склерози. Поред диференцијалне дијагнозе мање очекиваних симптома овог обољења, било је речи и о учесталости удружених болести, а представљени су и резултати вишегодишње клиничке студије о повезаности когнитивних поремећаја у мултиплој склерози са инсулинском резистенцијом.
Последње предавање о компресивним неуропатијама одржала је проф. др Весна Мартић из Клинике за неурологију ВМА. Говорила је о неурофизиолошким дијагностичким методама и клиничкој слици најчешћих болести и оштећења периферних нерава. Поред конзервативног начина лечења неуромишићних болести руку и ногу, присутни су имали прилику да чују више о прогностичким факторима исхода нехируршког лечења.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас