OPCW.JPG

Састанак Организације за забрану хемијског оружја у Хагу

17. 06. 2013

Научни саветодавни одбор Организације за забрану хемијског оружја (OPCW), одржао је своју 20. седницу у периоду од 10. до 14. јуна 2013. године у Хагу, Краљевина Холандија. Као члан овог највишег саветодавног тела Организације за забрану хемијског оружја учествовала је начелница Националног центра за контролу тровања ВМА проф. др Славица Вучинић. Улога Научног саветодавног одбора је да омогући Генералном директору OPCW да у оквиру његових ингеренција, даје специјализоване савете Извршном савету или државама чланицама, из области науке и технологије у складу са Конвенцијом o забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и о његовом уништавању (Chemical Weapons Convention-CWC). Научни саветодавни одбор чини 25 независних експерата из области релевантних за Конвенцију које номинују државе чланице OPCW.
Конвенција о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и о његовом уништавању, као први мултилатерални споразум о разоружању који захтева тотално елиминисање читаве категорије оружја за масовно уништавање, под ефективном међународном контролом и верификацијом и у тачно утврђеном временском року, створила је суштинске услове да сарадња у овој области буде ефикаснија.
Република Србија, као активна чланица ОPCW и земља која је испунила најважније обавезе из Конвенције, стално унапређује и развија сарадњу са Организацијом за забрану хемијског оружја и њеним државама чланицама. Сви наши капацитети, експертиза и знање у овој области, стављени су на располагање јер је од највећег значаја да се путем сарадње и помоћи земљама којима је она неопходна, омогући да обавезе из Конвенције буду што пре и у потпуности извршене.
Током дугогодишње сарадње коју Министарство одбране и Војномедицинска академија имају са ОPCW, НЦКТ ВМА учествовао је у бројним тренинг курсевима за инструкторе из целог света који су били на едукацији у ВМА и ЦУК АБХО, а сарадња је настављена и током ове године. Република Србија и ОPCW су у периоду од 3. до 7. јуна организовали 9. интернационални основни курс помоћи и подршке у АБХО центру у Крушевцу, на коме су учествовали и предавачи из Војномедицинске академије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас