343.jpg

Састанак ОРЛ секције СЛД у ВМА

07. 02. 2010

У ВМА је одржан састанак ОРЛ секције Српског лекарског друштва коме су присуствовали најеминентнији специјалисти оториноларингологије из наше земље.   Након поздравне речи начелника Клинике за ухо, нос и грло ВМА, пуковника др Душана Бијелића,  стручњаци клинике презентовали су своја искуства из следећих области:   

1.Третман Менијерове болести (аутори: Милановић Н, Јаћимовић В, Ердоглија М.) У предавању су размотрени патогенетски механизми и модалитети лечења болести и анализирано је 200 болесника који су лечени у ВМА. Искуства стручњака ВМА говоре да у раној фази болести, у циљу стабилизације стања, лечење треба почети интратимпаналним инстилацијама дексаметазоном, док је гентамицин који може довести до пада слуха резервисан за болеснике са узнапредовалим облицима болести.

2.Лечење ретких малигних тумора ларинкса (аутори: Павићевић Љ,Сотировић Ј, Балетић Н, Бијелић Д, Тукић Љ). Приказана су 2 случаја ретких малигних тумора мезенхимног порекла локализованих у ларинксу. У излагању су размотрени проблеми дијагностике и терапијске дилеме и неопходност мултидисциплинарног приступа овој проблематици.

3.Компликације након септопластике са или без елекртокаутеризације доњих носних шкољки (аутори: Рашић Д, Сотировић Ј, Милојевић М, Љубичић А, Перић А, Бијелић Д). Септопластика представља једну од најчешће извођених хируршких процедура у оториноларингологији, али  носи ризик од извесног броја компликација, које могу значајно да утичу на квалитет живота оперисаних. У последњих десет година  у ВМА је обављено 6685 септопластика и 617 септопластика са електрокаутеризацијом једне или обе доње носне шкољке.

 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас