Oftalmohirurzi 2022.jpg

Савремени трендови у офталмохирургији

23. 09. 2022

Осми међународни симпозијум о новинама у области офталмохирургије у организацији Клинике за очне болести Војномедицинске академије, Удружења за катаракту и рефрактивну хирургију Србије и Витреоретиналног удружења Србије одржан је у ВМА.
Под познатим називом „Савремени трендови у офталмохирургији“ традиционално су се окупили еминентни предавачи из земље и света како би кроз предавања и директан пренос хируршких процедура представили новости из области хирургије ока.
У поздравној речи начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић подсетио је на историјат оснивања офталмологије у нашој земљи, настале од Очног одељења 1904. године и првог начелника поручника Ђорђа Нешића што је, како је навео, доказ о трајању нераскидиве везе између војног и цивилног здравства, која треба да траје и у будућности. Говорећи о оснивању симпозијума, проистеклог из идеје и жеље да се офталмолози из земље и иностранства упознају са тим шта то можемо да урадимо у Србији, а првенствено у ВМА, напоменуо је да је циљ међународног симпозијума, управо захваљујући светским именима из ове гране медицине, побољшање услова рада офталмохирурга не само у здравственим установама код нас него и у Европи.
Предавања лекара Клинике за очне болести ВМА обухватила су вишегодишње искуство у различитим областима офталмологије - о 12 година макуларне хирургије у ВМА говорио је проф. др Мирослав Вукосављевић, док је доценткиња др Драгана Ристић говорила о биомаркерима у праћењу дијабетесног едема. Професор др Томас Џон, гостујући професор Медицинског факултета ВМА и родоначелник кератопластике, причао је о хируршком и терапијском напретку у лечењу рожњаче, професор др Хасан Мортада, експерт у области витреоретиналне хирургије из Каира и један од десет најбољих хирурга за задњи сегмент ока приказао је низ случајева лечења дијабетичке ретинопатије, професор др Жељка Цвејић из Департмана за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду предавала је о основама и принципима рада аблативних solid state ласера, професор др Бојан Пајић, истакнути очни хирург и гостујући професор Медицинског факултета ВМА упознао је присутне са првим резултатима рада solid state ласера премијерно објављеним на свету и то управо на ВМА, док је професор др Хајмо Штефен универзитетски професор из Женеве, светски познат стручњак за област неуроофталмологије говорио о новинама у лечењу оптичког неуритиса.
У хирургији уживо премијерно су изведене операције компликоване катаракте уградњом савремених интраокуларних сочива, операција руптуре жуте мрље, као и уклањање диоптрије solid state ласером најновије генерације.
Симпозијум „Савремени трендови у офталмохирургији“ традиционално се одржава сваке друге године од 2006. године. Резултат је идеје и жеље лекара Клинике за очне болести ВМА, да се што већем броју офталмолога из земље и иностранства пружи увид у савремене методе лечења, прикажу најновије оперативне технике у хирургији уживо и подстакне увођење модерне клиничке праксе у свим здравственим установама.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас