Youngswick.jpg

Савремено оперативно лечење стопала у ВМА

31. 08. 2018

У Војномедицинској академији по први пут у Србији изведено је оперативно лечење другостепене артрозе зглоба палца („болног чукља“) код пацијента А.Д. (1972.) методом Youngswick, која се сматра методом избора према мишљењу светског и европског удружења за хирургију стопала и скочног зглоба.
Пацијент је након успешне операције отпуштен кући, а оперативни захват извео је тим Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА предвођен мајором др Гораном Лекићем. У операцији су учествовали и прим. др Љубомир Покимица такође из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију, мајор др Игор Васковић из Клинике за анестезиологију и интензивну терапију и инструментарка Горица Петровић.
Основна предност ове хируршке методе за лечење најчешћег дегенеративног обољења стопала је очување зглоба. Операцијом се проширује зглобни простор чиме је пацијенту омогућен већи обим безболних покрета, а пацијент се након шест до осам недеља у потпуности враћа нормалним животним активностима.
Артроза, „болни чукаљ“, односно деформитет зглоба који спаја палац са остатком стопала, погађа релативно младу популацију и временом доводи до мањег или већег пропадања хрскавице. Узевши у обзир да тај зглоб, као важан део стопала, учествује у ослонцу читавог тела, бол и укоченост у великој мери спречавају пацијенте да се нормално крећу, да учествују у спортским активностима, а напослетку их ограничава и у смислу ношења специфичне обуће.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас