Segmenti_rada_na_VMA.jpg

Сегменти из свакодневног рада на ВМА

11. 06. 2013

На Клиници за неурологију ВМА обављено је лечење применом тромболитичне терапије код четири болесника са акутним исхемијским можданим ударом у среду, 5. јуна 2013. године. Сваке среде иначе ВМА је надлежна дежурна установа у Србији за ургентно збрињавање болесника, а наведене интервенције догодиле су се током првих дванаест сати дежурства.
Акутни исхемијски мождани удар је ургентно стање где је примена тромболитичне терапије индикована у прва четири и по сата од настанка симптома, те је неопходна хитна обрада болесника и брза одлука о постојању индикација. То захтева мултидисциплинарни тим састављен од дежурног неуролога, радиолога, интернисте, као и средњег медицинског кадра Центра хитне помоћи ВМА.
С обзиром да примена терапије и праћење болесника захтева интензиву негу, болесници су примљени на Одељење за ургентну неурологију са јединицом за мождани удар. Уз максимално ангажовање дежурног особља, спровођење тромболитичне терапије прошло је код сва четири пацијента без компликација и са повољним терапијским ефектом.
Београд, 10. јуна 2013. године
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас