Oftalmohirurgija.jpg

Шести међународни симпозијум из офталмохирургије на ВМА

16. 09. 2016

Традиционални симпозијум са међународним учешћем "Савремени трендови у офталмохирургији" данас је одржан на Војномедицинској академији. Организатори скупа били су Клиника за очне болести ВМА, Удружење за катаракту и рефрактивну хирургију Србије и Витреоретинално удружење Србије. Симпозијуму су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић, декан Медицинског факултета ВМА пуковник проф. др Небојша Јовић и предавачи по позиву из више земаља света.
Отварајући стручни скуп пуковник проф. др Динчић је истакао:
- Као кардиолог, не могу да кажем да је око важније на пример од срца али могу да кажем да се дивим свим вашим напорима да сачувате вид или ако до његовог оштећења ипак дође, да учините све да га поправите, и дате пацијенту невиђену срећу чињеницом да може поново да види, барем оно што је лепо у овом свету.
Он је пожелео срећан рад учесницима скупа и изразио наду да ће пренети и поделити једни другима своје огромно искуство, богато знање, јер како је рекао "знање је једина права вредност, једина права моћ, а делити са другима увек је добро дело".
Начелник Клинике за очне болести ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић је говорећи о важности овог и оваквих скупова истакао да сваких пет секунди у свету једна особа ослепи, да више од 314 милиона људи има оштећење вида, а чак је 42 милиона слепо. У Србији више од милион људи има неки проблем са видом, а претпоставља се да је око 10.000 слепих и око 2.000 слабовидих.
Он је поздравио еминентне госте, проф. др Томаса Џона са Лајола универзитета у Чикагу,  проф. др Бојана Пајића са Женевског универзитета, уз које је, како је рекао сазрела и одрастала, и са којима сарађује и ова генерација наших хирурга. Поред њих су проф. др Сухас Халдипуркар из Индије, проф. др Атанасиос Николакопулос из Грчке, проф. др Хасан Мортада из Египта, др Зоран Томић из Шведске, врхунски витреоретинални хирурзи данашњице. А скупу је присуствовао и проф. др Мајкл Мрохен, научник и физичар заслужан за читав низ светских иновација и нових метода у ласерској и другим видовима хирургије рожњаче.
Домаћи и инострани предавачи излагали су о иновацијама у хирургији катаракте, хируршким алатима и новим техникама, нашем десетогодишњем искуству и резултатима у хирургији жуте мрље малим резом, решавању компликованих пролиферативних дијабетесних ретинопатија, нашим резултатима у комбинованим операцијама катаракте и глаукома.
Поред предавања, посебна вредност и овог, као и претходних симпозијума из офталмохирургије била је хирургија уживо из операционих сала ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас