43.jpg

Сестринство ВМА – Интер-дисциплинарна сарадња

03. 06. 2011

Друштво медицинских сестара, техничара и бабица Љубљане у посети ВМА

03.06.2011.

Посета медицинских сестара и техничарa Друштва медицинских сестара, техничара и бабица Љубљане је једна у низу многобројних стручних скупова чији је домаћин и организатор била Војномедицинска академија.

У саставу делегације је била председница Друштва из Љубљане, госпођа Ђурђа Сима, подпредседник Друштва и члан Борда директора ICN, господин Петер Пожун и председник Синдиката госпођа Саша Котар.

Госте из Љубљане су поздравили заменик начелника ВМА, пук. доц.др Драган Динчић и главна сестра ВМА вс. Верица Миловановић.

Поред стручно-конструктивних договора о унапређењу и проширењу даље сарадње у циљу размене стручног знања и презентације најновијих сазнања са колегама у струци, гости су обишли и један број организационих јединица и при том се упознали са организацијом рада и стручним активностима сестара и техничара ВМА.

Гости су ВМА напустили задовољни пруженом приликом не само да посете ВМА већ и да се лично упознају са бројним медицинским сестрама и техничарима. Захвалили су се на топлом и пријатељском пријему, уз жељу да овај вид сарадње прерасте у једну лепу праксу и традицију.

Обука медицинских сестара из Египта на ВМА

07.06.2011.

Током прошлогодишње посете делегације Министарства одбране Египта коју су чинили генерал-мајор Мохамед Хосни Ханза Ибрахим и госпођа пук. Мона Јусуф Мохамед Махмуд постигнут је договор о усавршавању медицинских сестара Министарства одбране Египта у нашој установи у домену интензивне неге, хирургије, физикалне терапије и рехабилитације, хемодијализе и радиолошке дијагностике и терапије. Поводом почетка обуке прве групе медицинских сестара, Војномедицинску академију је посетила привремена отправница послова Амбасаде Арапске Републике Египат у Београду Ајa Саад.

Након упознавања са садржајем припремљеног наставног плана и програма обуке, госпођа Аја Саад је са начелником Сектора за школовање и научноистраживачки рад, пуковником проф. др Предрагом Ромићем и његовим најближим сарадницима обишла Клинику за физикалну медицину и рехабилитацију на којој ће се изводити практична обука као и део Интерната ВМА где ће медицинске сестре бити смештене.

Комплетна обука медицинских сестара Министарства одбране Египта ће се одвијати у оквиру билатералне војне сарадње Министарстава одбране Републике Србије и Египта.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас