Simpozijum o malignitetima gastrointestinalnog trakta.jpg

Симпозијум о малигнитетима гастроинтестиналног тракта

17. 10. 2012

Симпозијум посвећен лечењу карцинома желуца и метастатског колоректалног карцинома у организацији Клинике за општу хирургију и Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА одржан је 16. октобра 2012. године на Војномедицинској академији.
Начелник Клинике за општу хирургију пуковник доц. др Миле Игњатовић отворио је симпозијум предавањем о епидемиологији карцинома желуца који је по резултатима статистике на петом месту по учесталости у нашој земљи, док се у свету сматра једним од водећих узрочника смрти. Пуковник проф. др Дино Тарабар изнео је резултате клиничке студије ТоГА који доказују да биолошка терапија представља корак напред при лечењу овог обољења, а др Ивана Туфегџић истакла је улогу HER2 статуса као важног прогностичког и предиктивног фактора.
У наставку овог стручног скупа говорило се о метастатском колоректалном карциному. Са епидемиологијом ове болести значајне на глобалном нивоу присутне је упознао начелник Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА пуковник проф. др Радоје Додер, а уследила су излагања о значају инхибиције ангиогенезе, могућности оперативног лечења ове врсте обољења, о улози радиотерапијских процедура, али и о ефикасности употребе одређених медикамената при третману гастроинтестиналних малигнитета.
 
 
Београд, 17. октобар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас