216.jpg

Симпозијум о пострауматском стресном поремећају

29. 01. 2010

Београд, 29.јануар – Клиника за психијатрију ВМА, Удружење психијатара Србије и Психијатријска секција Српског лекарског друштва организатори су стручног симпозијума који је данас одржан у амфитеатру ВМА са темом:
„Пострауматски стресни поремећај (ПТСП): савремени токови у истраживању и лечењу“
У раду скупа учествовало је више од 400 психијатара и стручњака који се баве менталним здрављем из свих здравствених установа у Републици Србије, међу којима су били и водећи стручњаци који се баве овом проблематиком. У својству активног учесника и пленарног предавача, у раду скупа учествовала је и председник Скупштине Србије, проф.др Славица Ђукић-Дејановић.
Симпозијум је отворио начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић који је истакао да стручњаци ВМА и здравствени радници у нашој земљи имају задатак и обавезу да сагледају садашњост и осмисле здраву будућност народа. - А један од великих проблема са којима се суочава наша популација након свих искушења које је донела последња деценија двадесетог века је пострауматски стресни поремећај. Стручњаци ВМА, по природи своје припадности, имају велико искуство у раду са особама које су се непосредно суочиле са страхотама рата и то искуство желе да поделе са колегама из цивилног здравства, као и са колегама из света, јер управо на том пољу постоји велико интересовање за сарадњу у бројним војноздравственим институцијама света. –рекао је генерал Јевтић пожелевши учесницима скупа успех у раду.
У име Министарства здравља Србије присутне је поздравио државни секретар, господин Периша Симоновић, који је изразио задовољство што се овакав скуп одржава баш у ВМА, престижној националној здравственој институцији чији су стручњаци своја јединствена знања увек несебично делили са другима, у служби здравља народа! Симоновић је указао и на величину и димензије проблема пострауматског стресног поремећаја у Србији данас.
Проф.др Мирослава Јашовић-Гашић обратила се учесницима скупа у име Удружења психијатара Србије и захвалила ВМА за високе доприносе у развоју српске психијатрије, колегијални приступ и изузетну сарадњу са стручнјацима других институција.
Пленарна предавања одржали су пуковник доц.др Радомир Самарџић, који је говорио о трауматском стресу у 21.веку, академик, проф.др Душица Лечић-Тошевски и проф.др Славица Ђукић - Дејановић, а теме излагања односиле су се на трауматски стрес у 21.веку, рат и мир као изазов за психијатре и нове фармакотерапијске приступе у лечењу ПТСП-а. Даљи рад скупа био је подељен на две тематаске целине у којима су изнети најновији правци и резултати истраживања ПТСП-а и специфични аспекти овог проблема. Одржана су и два округла стола током којих се расправљало о терапији психотичних и депресивних поремећаја, а тема панел дискусије чији су модератори били проф.др Жељко Шпирић и пуковник доц. др Радомир Самарџић са ВМА односила се на конструктивну реинтеграцију и психосоцијалну рехабилитацију ратних ветерана у Србији.         

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас