Transplantacija_matičnih_ćelija.JPG

Симпозијум о трансплантацији матичних ћелија

01. 12. 2015

 Симпозијум посвећен трансплантацији матичних ћелија хематопоезе (МЋХ) у лечењу хематолошких болести у организацији Клинике за хематологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Према речима заступника начелника Клинике за хематологију ВМА проф. др Драгане Стаматовић прва трансплантација МЋХ на Војномедицинској академији изведена је пре више од четири деценије од чега се скоро 30 година рутински примењује у терапијској пракси. Истакла је да се овакав тематски скуп одржава четврти пут по реду и да већ постаје традиционално место за размену искустава на међународном нивоу у области лечења малигних хематолошких болести за које је трансплантација најсигурнији пут ка оздрављењу попут леукемије, тумора лимфног система и тумора костију.
Поред излагања лекара Клинике за хематологију и Института за трансфузиологију и хемобиологију ВМА чија су предавања обухватила АБО инкопатибилију у алогеној трансплантацији МЋХ, искуства у алогеној трансплантацији МЋХ од изабраног несродног даваоца, значај анти-ХЛА антитела у трансплантацији МЋХ, принципе лечења лимфома у ери имунотерапије и улогу аутологне трансплантације МЋХ у лечењу болесника са акутном мијелоидном леукемијом, истакнуто предавање о употреби антитимоцитног глобулина код подударних несродних и сродних даваоца одржао је проф. др Николас Крегер (Nicolaus Kröger) из Универзитетске болнице Хамбург-Епендорф, иноватор у бројним пољима трансплантације.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас