196.jpg

Спинална манипулација и лумбална хернија дискуса

21. 03. 2010

Београд, 21.март - Др Љиљана Крстић из Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА аутор је монографије са насловом „Спинална манипулација и лумбална хернија дискуса” .
У монографији су детаљно представљени резултати рада докторке која је врхунски стручњак у овој области са дугогодишњим практичним искуством у домену хиропрактичког третмана акутног лумбалног синдрома узрокованог хернијом дискуса.
Резултати опсежне студије показали су да је спинална манипулативна терапија (СМТ) ефикасан и безбедан метод третмана пацијената са радикуларним болом који је условљен лумбалном хернијом дискуса и верификован снимком магненте резонаце (МР). По први пут у светској литератури, у овој монографији износе се аргументоване чињенице да успех третмана код испитиваних пацијената зависи од МР карактеристика при пријему (величине лумбалне херније, висине дискуса, дијаметра канала нервног корена), као и њихових промена након примене СМТ. Захваљујући томе, могуће је поуздано идентификовати пацијенте са лумбалном дискусхернијом код којих ће бити постигнут висок степен ефикасности СМТ.
Др Љиљана Крстић је један од водећих стручњака Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА. Специјализацију је завршила у ВМА 1991. године, магистрирала је 2001, а докторску тезу одбранила је 2005.године. Методама спиналне манипулативне терапије бави се од 1993. године. У овој области објавила је велики број стручних и научних радова, као и монографију "Хиропракса у лечењу акутног лумбалног бола".

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас