132.jpg

СРБИЈА И САД: УНАПРЕЂЕЊЕ ВОЈНОМЕДИЦИНСКЕ САРАДЊЕ

13. 09. 2010

Београд, 13.септембар - Делегација Националне граде Охаја на челу са генералом Грегори Вејтом која је у вишедновној посети Војсци Србије, боравила је данас у ВМА. Заједно са члановима ове високе војне делегације нашу установу посетила је и госпођа Мери Ворлик, амбасадорка САД у Републици Србији.

-Ово је наставак даље реафирмације успешне сарадње наше две земље на пољу војне медицине. Сва наша достигнућа у области медицинске струке и науке, ми у ВМА спремни смо да поделимо са другима, али смо свесни и да морамо да учимо од других. Знамо да у Охају има много врхунских болница са којима можемо да успоставимо сарадњу, доприносећи заједно снажењу универзалних вредности, а има ли веће од здравља? Зато, ову данашњу посету видим као велики корак у добром правцу и у име менаџмента и свих припадника ВМА желим Вам добродошлицу. – истако је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић поздрављајући госте из САД.

Током посете, представници руководства ВМА представили су достигнућа, мисије и визије наше установе, као и њене резултате у домену службе лечења, као и академске и научне потенцијале. Затим су чланови америчке делегације обишли више организацијских целина ВМА и непосредно се упознали са њиховим радом.

На крају посете, гости из САД изнели су своје утиске о нашој установи и резултатима данашње посете.

Госпођа Мери Ворлик, амбасадорка САД нагласила је да је импресионирана овим медиицинским градом у чију стручност, професионализам и врхунске домете се више пута непосредно уверила. – ВМА је светски позната установа и регионални лидер у многим областима медицине, са јасним и сигурним перспективама даљег јачања. Сматрам да ће наша сарадња томе дати значајан допринос-истакла је амбасадорка Ворлик.

Генерал Грегори Вејт, командант Националне гарде Охаја, који је већ други пут у посети нашој установи, нагласио је да је када год дође у ВМА увек изнова импресиониран њеном организацијом, могућностима и резултатима, а пре свега јасном визијом даљег развоја коју је и данас примером и делом показао менаџмент ВМА предвођен генералом Јевтићем. - Стручност, ентузијазам и визија, то је оно што краси све људе са којима смо данас разговарали, а то је гаранција будућег развоја и напретка.-казао је генерал Вејт истакавши да је ВМА установа у којој може много тога да се научи.

Пуковник др Стефен Марковић, који је један од руководилаца медицинског сектора у Националној гарди Охаја и директор Riverside Methodist Hospital, једне од водећих болница у Колумбусу, главном граду ове амаричке државе, такође је изразио изузетно задовољство што је имао могућност да се упозна са медицинским гигантом какав је ВМА и са стручњацима који су неспорни лидери у својој професији. Он је нагласио да ће наредних дана бити вођени разговори око конкретизације стручне сарадње и ВМА са болницама у Охају.

-Данашњим даном почиње ново поглавље у историји наш војномедицинске сарадње. Темељи те  сарадње створени су током наших разговора и комуникација вођених претходних неколико година.Данас само у разговору са генералом Вејтом и бројним медицинским стручњацима из Охаја практично конкретизовали све претходне договоре. У томе, као и у свим активностима ВМА, имамо пуну подршку нашег Министарства одбране, а озбиљност и двосмерност ове сарадње потврђује и присуство госпође Ворлик, амбасадорке САД-рекао је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић, на крају посете америчке делегације.  

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас