503.jpg

Средства за дезинфекцију

25. 03. 2020

У Националном центру за контролу тровања Војномедицинске академије (НЦКТ ВМА) значајно је порастао број консултативних позива, како грађанства, тако и здравствених радника у вези превасходно случајних излагања (ингестије, удисања) дезинфекционим средствима, доминантно типа "Асепсол" (бензалконијум хлорид).
Познато је да је због садашње епидемиолошке ситуације у току набавка и уношење већих количина овог типа хемикалија у домаћинства, као и препарата на бази етил алкохола. Треба имати у виду и присуство већ постојећих разноврсних препарата за чишћење у кућама и становима.
На основу наведених консултативних позива јасно је да је најважнији узрок задесног излагања овим хемикалијама њихово пресипање у различите облике неоригиналних и необележних паковања и неспровођење других мера предострожности у смислу чувања, употребе према упутству и примене основне заштитне опреме.
Апел грађанству:
1.     Приликом набавке било ког препарата који ћете употребљавати за дезинфекцију своје коже (руку) и површина, консултујте се са фармацеутом да ли је јачина тј. концентрација управо она која је потребна и довољна за ове две основне намене. У случају да је концентрација хемикалије коју сте набавили већа, у принципу су у питању средства намењена за употребу ван домаћинства, консултујте се да ли их је и како могуће разблажити за адекватну примену.
2.     Сва средства за чишћење, укључујући и скоро набављена за дезинфекцију, држите ван домашаја пре свега мале деце, по могућству закључана. Пре употребе прочитајте упутство за употребу. Просторија у којој се хемикалија примењује мора бити константно проветравана, а током примене, треба удаљити из ње децу и кућне љубимце. За време примене користите заштитне рукавице и по могућству наочаре, а по скидању рукавица дезинфикујте кожу руку.
3.     Не пресипајте препарат који је у течном стању из оригиналног у неоригинална паковања (различите флаше, а нарочито не чаше) а ако то већ чините, обележите их налепницама са натписом или водоотпорним фломастером на пластичним боцама.
4.     Никада не мешајте два различита препарата. У случају „Асепсола“ и препарата на бази алкохола, који су актуелно највише заступљени, уколико желите, примените их одвојено и наизменично. Ово посебно важи за мешање бензалконијум хлорида („Асепсол“ или препарат другог фабричког назива овог једињења) са препаратима на бази хлора (сона киселина, натријум хипохлорит нпр. „Варикина“ и др.) јер том приликом могу настати супстанце значајно токсичније за ваш дисајни систем, а под одређеним околностима високих концентрација, температуре и другим, могу бити чак и експлозивне.
5.     Уколико до нежељеног излагања ипак дође, ако је оно путем удисања - потребно је напустити просторију; у случају директног контакта - кожу и очи испирати у више наврата само водом. Након гутања хемикалије никада не изазивајте повраћање и не терајте особу да пије било какве течности укључујући и млеко, раствор соде бикарбоне и слично. Последице ових поступака могу бити веома компромитујуће за исход тровања, нарочито код деце.
Позовите дежурни телефон Националног центра за контролу тровања ВМА (011 3608 440), службу Хитне помоћи (194) или Војне хитне медицинске помоћи (1976).

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас