393.jpg

СРПСКИ ПАРЛАМЕНТАРЦИ У ВМА

29. 11. 2008

Београд, 29. новембар - По први пут у историји, чланови Одбора за здравље и породицу Народне скупштине Републике Србије посетили су Војномедицинску академију и разговарaли са руководством ове установе. Начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић пожелео је посланицима добродошлицу и изразио велико задовољство што представници највишег органа власти Републике Србије, на свој захтев, бораве у овој институцији. „Драге колеге, Војномедицинска академија је и Ваш дом и кућа наде за све грађане Републике Србије којима је медицинска помоћ неопходна, без обзира на националну, верску или политичку припадност. Отворени смо и под једнаким условима доступни за све грађане Републике Србије, што међутим никако не умањује бригу и однос према нашој примарној циљној категорији, а то су војни осигураници. И у најтежим временима, нисмо изгубили корак са највишим стандардима светске медицине. Препознати смо као вредан ресурс Минисатрства одбране и јединствено национално благо, али и као мост сарадње на европском путу Србије“, нагласио је генерал Јевтић и додао да је крајем прошле године ВМА коначно функционално интегрисана у систем јавног здравства Републике Србије, али да још увек бије битку за укључење у академски и научноистраживачки систем Републике. „Од Вас очекујем разумевање и помоћ у превладавању ове неправде због које не трпи само научни и наставни кадар ВМА, већ и српско друштво у целини. Зар земљи Србији нису потребни стручњаци који се баве истраживањима која спадају у сам врх медицинске струке, који о својим резултатима реферишу на светским научним конференцијама, а публикују своје радове у најпрестижнијим часописима“, запитао је генерал Јевтић.
Чланови Одбора за здравље и породицу упознати су са организационом структуром ВМА, њеним кадровским потенцијалом, као и достигнућима у службама лечења, образовања и научноистржаивачког рада, а обишли су и неколико организацијских целина ВМА.

На крају посете, српски парламентарци, изразили су задовољство што су имали прилику да се упознају са радом ВМА и исказали потпуну спремност да помогну ВМА у њеним напорима да се интегрише у академски и научни систем Републике Србије, да се даље развија и истраје на путу међународне сарадње.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас